Margriet logo
Zo verdien je geld zonder ervoor te werken. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 simpele manieren om geld te verdienen zonder te werken

Meer inkomsten zijn altijd fijn, helemaal in de huidige financiële tijden. Maar hoe doe je dat als je moet rondkomen van alleen je salaris of AOW? Geld verdienen kan ook zonder ervoor te werken. Dat klinkt wat rooskleurig, maar het kan echt. Zó doe je dat.

Misschien heb je weleens gehoord van passief inkomen: een geldstroom waarvoor je niet direct hoeft te werken. Dat betekent dat je geld blijft verdienen tijdens het kijken van je lievelingsserie. Bij een passief inkomen hoef je maar één of een paar keer iets te doen en daarna heb je een blijvend inkomen.

1. Verkoop zelfgemaakte spullen

Ben je goed in breien of iets anders op het gebied van handvaardigheid? Dan kun je dat gebruiken om extra geld te verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf stoffen poppen maken en deze online verkopen op Etsy. Dat is een website waar veel zelfgemaakte producten worden aangeboden. Je kunt ook terecht op Marktplaats en Vinted of een instagramaccount aanmaken en daar je zelfgemaakte spullen aanbieden. Andere ideeën voor zelfgemaakte producten zijn:

  • Kaarsen
  • Kunst
  • Houtbewerking
  • Keramiek
  • Koekjes en snoep
  • Ansichtkaarten
  • Sieraden
  • Zeep
  • Kleding

2. Verhuur je auto

Heb je er weleens aan gedacht dat je je auto kunt inzetten voor extra inkomsten? Als je een auto hebt die je niet zo vaak gebruikt, kun je deze net zo goed verhuren aan anderen. Bied je auto bijvoorbeeld te huur aan via SnappCar. Dat is een website die verhuurders en huurders van een auto met elkaar verbindt. Het idee erachter is dat je beter je auto kunt verhuren en er geld mee verdienen, dan dat ‘ie voornamelijk in de garage staat.

3. Verhuur een kamer aan een student

Het eeuwenoude idee van de hospita ken je vast nog wel. Als je een huis met redelijk wat ruimte hebt, kun je ervoor kiezen om een kamer te verhuren aan een student. Wat moet je met al die leegstaande kamers als je kinderen allang het huis uit zijn? Volgens de Rijksoverheid moet je je wel aan een paar regels houden als je een kamer wilt verhuren. Deze kunnen per locatie in Nederland verschillen, dus vraag dit na bij je gemeente. Over het algemeen is het bijvoorbeeld belangrijk om de maximale huurprijs te bepalen aan de hand van het puntensysteem en de huurder privacy te gunnen.

4. Start een YouTubekanaal

Vlogs opnemen is niet alleen voor jongeren. Je kunt ook geld verdienen met YouTube als je rond de zestig bent. De 59-jarige Myran en 64-jarige Peter verdienen geld met hun video’s over leven in een camper. Je kunt een Youtubekanaal beginnen over alles waar je goed in bent of interesse in hebt. Ben je een keukenprinses? Begin met video’s waarin je je eigen recepten kookt en uitlegt hoe je dat doet. Reis je veel? Geef tips over internationale bestemmingen en neem de kijker mee op avontuur. Volgens Geoffrey Reemer van TubeTotaal kun je het beste beginnen met uitzoeken wat voor soort video’s bij je passen. Wil je de kijkers vermaken of ze juist iets leren? Succesvolle video’s met veel kijkers kunnen eindeloos geld laten binnenstromen. Vergeet daarbij niet het contact aan te gaan met je kijker en te zorgen voor een aantrekkelijke titel.

5. Spullen uitlenen

Je kunt ook geld verdienen met het uitlenen van spullen aan anderen. Shopify raadt aan om eens rond te kijken op zolder of in de schuur. Liggen daar spullen die je bijna nooit gebruikt? Denk daarbij aan een karaoke set, muziekboxen, schuurmachine of een hoge druk spuit. Zonde om deze spullen stof te laten vangen, als je er ook extra geld mee kunt verdienen. Op een platform als Peerby kun je een vergoeding krijgen voor het uitlenen van spullen die anderen graag (eenmalig) gebruiken.

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden