Energiecompensatie terugkrijgen: dit kun je verwachten. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

190 euro aan energiecompensatie terugkrijgen: dit kun je verwachten

Zoals je waarschijnlijk wel weet kun je binnenkort energiecompensatie verwachten. In de komende twee maanden krijgt elk huishouden 190 euro korting op de energierekening. 'Daar hoef je zelf niks voor te doen,’ zegt energie-expert Joris Kerkhof van Independer.

De energierekeningen blijven maar stijgen tot ongekende hoogte. Maar er is licht aan het einde van de tunnel, want in november en december krijg je energiecompensatie van 190 euro. Kerkhof legt in het AD uit dat je energieleverancier dit bedrag automatisch verrekent op je factuur. “In principe verrekent de energieleverancier dit bedrag automatisch op je factuur.” Hij vervolgt: “Is je rekening hoger dan de 190 euro, dan betaal je alleen het resterende bedrag. Als je eronder zit, hoef je desbetreffende maand niets te betalen en wordt de rest van de 190 euro verrekend op je jaarafrekening.’’

Energiecompensatie verrekekend met je eindafrekening

Even voor de duidelijkheid: stel je hebt een energierekening van 100 euro in december, dan hoef je over die maand geen energiekosten te betalen. De resterende negentig euro wordt van de eindrekening af getrokken. Volgens Kerkhof kan het wel gebeuren dat je energieleverancier vijf á tien euro rekent voor de vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Als dat zo is, krijg je nog net wat meer geld terug bij de eindafrekening. Op deze manier wordt de energiecompensatie verrekend. Een aantal energieleveranciers doet het op deze manier, maar er zijn er ook een paar die het bedrag van 190 euro twee keer rechtstreeks naar je overmaken. Dat zijn bijvoorbeeld Vattenfall en Budgetenergie.

Energiecompensatie weigeren: wat kun je er dan mee doen?

Sommige Nederlanders hebben hun schaapjes al op het droge en vragen zich af: kan ik de energiecompensatie ook weigeren als ik het niet nodig heb? Dat kan zeker, vertelt Kerkhof aan Margriet “Er zijn mensen die het bedrag wel krijgen, maar het naar een goed doel overmaken. Dat deed minister Rob Jetten bijvoorbeeld ook. Hij doneert het bedrag aan de Voedselbank in Nijmegen. Een ander geeft het aan mensen die flink hogere energiekosten hebben. Ook Nederlanders met zonnepanelen of mensen die al van het gas af zijn, krijgen een forse tegemoetkoming. Als ze willen kunnen zij met dat bedrag ook anderen helpen die het financieel net wat zwaarder hebben.”

Wisselen van energieleverancier tijdens de periode van energiecompensatie

Weer andere Nederlanders vragen zich af hoe het zit als je wisselt van energieleverancier. Wat nu als je recent gewisseld bent of dat gaat doen? “Je krijgt de korting van 190 euro twee keer: in november en december. Als je op één november bijvoorbeeld bij energieleverancier Vattenfall zit, krijg je in november van hen de energiecompensatie. Wie op dat moment de energie levert, betaalt. Als je op één december van energieleverancier wisselt, krijg je het bedrag in december van de nieuwe leverancier,” aldus Kerkhof.

Het kan dus zo zijn dat je in november uitbetaald krijgt van Vattenfall en in december van Budgetenergie. Ben je nú al gewisseld van energieleverancier? Dan krijg je van dat bedrijf in allebei de maanden de energiecompensatie.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden