Margriet logo
Headers columnisten Annette NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Vooral vrouwen piekeren wat af. Waarschijnlijk omdat we het voor iedereen goed willen doen en omdat dat nooit lukt

We piekeren wat af met z'n allen. Ook Annette. Terwijl het eigenlijk volkomen zinloos is.

Ik lig wakker en ik pieker. Ik pieker bij voorkeur in bed, terwijl ik tegelijk mijn best doe om in slaap te vallen. Intussen gaan mijn gedachten alle kanten op in toekomst en verleden. Ik pieker over wat ik anders had moeten doen als moeder, dat ik niet lief genoeg was als dochter van mijn moeder, over een therapie die niet opschiet en waarmee een andere therapeut vast betere resultaten had behaald. Vervolgens ga ik even zorgelijk naar wat ik moet koken voor de gasten die ik in het weekend krijg en dat het gesprek met een vriendin raar verliep. Was er misschien iets? Of dat ik een belangrijk telefoontje naar iemand ben vergeten en dat die nu wel zal denken dat...

Oplossingen of rondjes draaien

Het vervelende van piekeren is dat je er geen controle over hebt. De gedachten komen op in het brein en vervolgens zijn ze niet te stoppen. Sterker nog: hoe meer je je best doet om ze te stoppen, hoe drukker je ermee bent.
Omdat mensen kunnen nadenken, wat handig is, kunnen ze ook piekeren. Het verschil is dat nadenken leidt tot oplossingen voor problemen, terwijl piekeren in rondjes draaien is met je gedachten zonder uitkomst. Omdat die er niet is of omdat elke oplossing tot nieuwe piekergedachten leidt.

Dat piekeren niet helpt komt ook omdat het altijd gaat over wat voorbij is of wat nog gaat gebeuren. Je denkt dat je in het verleden iemand hebt gekwetst en dat ze je nu stom of onaardig vinden. Je probeert al piekerend jezelf gerust te stellen, maar kunt daar niet meer in geloven.
Piekeren kan ook gericht zijn op de toekomst. Je moet iets gaan doen en plotseling doemt het schrikbeeld op van hoe dramatisch dit fout zal gaan en wat daar de vreselijke gevolgen van zullen zijn.

Piekercirkel

Vooral vrouwen piekeren wat af. Waarschijnlijk omdat we het, vanuit onze opvoeding, voor iedereen goed willen doen en omdat dat nooit lukt.
Terwijl denken dus leidt tot een conclusie of een besluit, zodat je kunt stoppen met denken, lopen je piekergedachten eindeloos door in dezelfde cirkel. Je vindt geen oplossing. Het kan zijn dat die er niet is of dat je niet meer buiten je piekercirkel kunt denken.

Piekeren is dus zinloos, jijzelf of de wereld worden er niet beter van. Dat weet je, maar dat helpt niet, omdat het brein zijn eigen gang gaat en er steeds weer gedachten in je opkomen die zich niet laten verjagen.

Leven in het hier en nu

Een bekend advies is dat je in het ‘hier en nu’, moet leven in plaats van ronddwalen in de fouten van het verleden of in de angsten van de toekomst. En dat je moet accepteren wat je niet kunt veranderen. Goede adviezen, maar we piekeren verder. Misschien omdat het ergens het gevoel geeft dat we toch wel een goed mens zijn. Omdat we weliswaar dingen fout doen, maar ons daar dan wel vreselijk druk over maken.

Paspoortbeeld columnisten Annette NW Beeld

Over columnist Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette

Annette HeffelsMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden