Headers columnisten Annette NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Sommige mannen denken nog altijd dat vrouwen moeten worden veroverd en ‘nee’ zeggen als ze eigenlijk graag willen

Annette legt naar aanleiding van de hele metoo-discussie nog even een keer uit hoe je aan iemand kunt merken dat ze iets níet wil.

‘Je mag ook niks meer tegenwoordig,’ is te vaak de reactie op onthutsende verhalen over seksueel misbruik die sinds #metoo meer en meer naar buiten komen. Misbruik maken van macht en intimiteit en seks opdringen aan iemand die dat niet wil, komt voor in de wereld van de politiek, van de tv, de showbusiness, de sport, de zakenwereld en in elke situatie waarin iemand denkt zich dat vanuit zijn positie te kunnen veroorloven.

Totale onzin

‘Zo erg was het toch niet?’ ‘Je moet het in die tijd zien.’ En dus: ‘Er mag tegenwoordig ook niks meer.’ Ik vind dat foute opmerkingen en bovendien totale onzin. Er mag namelijk heel veel, ook op het gebied van aanraken, seks, complimenten maken en flirten. Het verschil over wat wel mag en wat niet is daarbij heel helder, zowel voor degene die wordt aangeraakt of misbruikt, als voor de dader. Een aanraking is prettig als je het wilt, maar akelig, beangstigend en niet toegestaan als een van beiden het níét wil.

Voor degenen die een ander niet zo goed kunnen lezen hierbij wat tips tegen deze vorm van leesblindheid.

Je kunt aan iemand merken dat ze iets niet wil, omdat ze dat zegt, of omdat ze verstart, afweert, haar hoofd wegdraait, je van zich af duwt, et cetera. Als je oplet zijn die signalen duidelijk. Soms minder, omdat het afweren dan voorzichtig gebeurt. Het is namelijk lastig je te verzetten als de dader iemand is tegen wie je opkijkt of voor wie je werkt. Voor alle zekerheid moet je dus niks intiems proberen met mensen over wie je de baas bent, tenzij je een serieuze relatie op basis van gelijkheid met hen wil. Want tegen grensoverschrijdende acties durven ze waarschijnlijk niet goed nee te zeggen.

Een spel waarbij je een beetje moet doordrukken

Tot zover lijkt het mij duidelijk. Waarom dan al die misverstanden?

Om te beginnen denken sommige mannen nog altijd dat vrouwen moeten worden veroverd en dat ze altijd beginnen met ‘nee’ zeggen of tegenstribbelen als ze eigenlijk graag willen. Dat type mannen ziet dat, gek genoeg, als een spel waarbij je een beetje moet doordrukken.

Daarnaast leren veel vrouwen van jongs af aan lief en aangepast te zijn, dus zullen ze daarom misschien minder hard van zich af bijten. Soms willen ze dat wel, maar doet hun lichaam niet mee. Ze verstijven of stappen er even uit. Ze doen dan als het ware niet mee aan wat er met hen gebeurt, tot het over is. Te vaak heb ik in mijn praktijk gezien hoe beschadigend dat is. Hoe je zo’n ervaring meeneemt voor de rest van je leven en dat het dus helemaal niet gek is dat je er soms pas jaren later over durft te praten.

Terwijl liefdevol aanraken zo anders is en gelukkig maakt. Dat kan tegenwoordig nog altijd.

En als je niet zeker weet of ze het wil, dan kun je dat gewoon vragen.

Paspoortbeeld columnisten Annette NW Beeld

Over columnist Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette

Annette HeffelsMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden