Annette Heffels Beeld Margriet
Beeld Margriet

Relatietherapie: ‘Mijn moeder is dol op mijn ex en heeft hem zelfs uitgenodigd met kerst’

Dat Maud (65) Rob – de ex van dochter Lotte (39) – prefereert boven haar nieuwe vriend, is overduidelijk. Haar moeder is zelfs zó dol op Lotte’s ex, dat ze hem heeft uitgenodigd met kerst. En dat vindt Lotte erg vervelend.

“Ik wil het graag met mijn moeder hebben over haar bemoeienis met mijn leven. Ik wil dat nu doen, want straks is het kerst”, vertelt Lotte. “En ik zie daar elk jaar weer als een berg tegen op. Mijn moeder eist van ons dat we er dan zijn. Het móét dan ook gezellig zijn, maar er hangt zó’n spanning, dat ik altijd met enorme hoofdpijn wegga. Ze zal het allemaal wel goed bedoelen. Mama bedoelt het altijd goed. Ze heeft altijd het beste met iedereen voor, maar ondertussen walst ze met al haar goede bedoelingen over iedereen heen.”

‘Ze koos altijd zijn kant’

“Mijn moeder is het nooit eens geweest met mijn scheiding van Rob. Mijn moeder is dol op mijn ex en volgens mij heeft ze zich vaak afgevraagd hoe zo’n moeilijk mens als ik zo’n leuke man kon vinden. Als Rob en ik van mening verschilden en ik dan tegen haar klaagde in de hoop dat ze achter mij zou staan, koos ze altijd zijn kant. Dus toen ik haar vertelde dat Rob en ik uit elkaar zouden gaan en dat de aanleiding was dat ik iemand anders had leren kennen, was ze totaal overstuur en boos. Ze is onmiddellijk gaan praten met Rob om zijn verhaal te horen. Toen hij zei dat hij het moeilijk had met de scheiding is ze op mij gaan inpraten: hoe haalde ik het in mijn hoofd om mijn man en kinderen dit aan te doen? Ik zou nooit meer iemand vinden die zo goed was voor mij en voor de kinderen en ik had geen idee wat ik opgaf. Wist ik wel wat het voor de kinderen betekende om met mij naar een appartement te verhuizen of was ik soms van plan om meteen bij ‘die ander’ in te trekken?”

‘Ik vind het pijnlijk voor iedereen’

“Ik heb verteld wat er mis was in onze relatie en dat Rob ook al eerder een affaire had gehad. Volgens haar was dat mijn schuld, want ik had te weinig aandacht voor Rob en waardeerde hem niet. Mijn moeder heeft altijd twee dagen per week de kinderen na school opgevangen als wij moesten werken. Sinds de scheiding delen Rob en ik de zorg voor de kinderen. Ze zijn de ene week drie dagen bij mij en vier dagen bij hem en de andere week omgekeerd. Mijn moeder heeft meteen geregeld dat zij de kinderen uit school haalt als ze bij Rob zijn en dat hij dan bij mijn ouders blijft eten. Siebe, mijn nieuwe vriend, heeft ze van het begin af aan ijzig beleefd behandeld. Dit jaar heeft Rob met kerst de kinderen en dus heeft mijn moeder hem met de kinderen uitgenodigd en gezegd dat hij zijn vriendin mag meenemen. Zonder dit met mij te overleggen natuurlijk. Ik vind dat pijnlijk voor mij, voor Siebe, voor die vriendin, voor iedereen eigenlijk.”

Lees ook:
Relatietherapie: ‘De kinderen vinden zijn nieuwe vriendin niet aardig’

‘Ik hou van Rob’

“Mijn dochter noemt mij dominant en bemoeiziek, maar ze wil wel bepalen wie ik met kerst in mijn eigen huis uitnodig. Ze heeft me gevraagd of ik Rob ook zou hebben uitgenodigd als hij de kinderen niet dit jaar met kerst had gehad. Natuurlijk zou ik dat hebben gedaan. Ik hou van Rob, hij is me net zo lief als mijn eigen zoon. Het feit dat Lotte bij hem is weggegaan betekent nog niet dat ik hem ook laat vallen. Rob komt al bij ons in huis vanaf dat Lotte en hij elkaar leerden kennen op de middelbare school. Hij had het thuis niet zo prettig, zijn ouders waren gescheiden en vochten ook na de scheiding door. Ik vind het zo erg voor hem dat hij nu moet meemaken dat zijn eigen kinderen ook opgroeien in een gebroken gezin. Aan zijn eigen moeder heeft hij niks, dus ik help hem zo veel als ik kan.”

‘Lotte heeft de verkeerde keuze gemaakt’

“Wat had Lotte dan gewild?” vraagt moeder Maud zich af. “Dat ik hem in de steek zou laten toen hij het zo moeilijk had? Ze zegt dat dat niet hoefde, maar dat ik me meteen heb opgedrongen bij hem. En ook dat hij nu meer bij ons is dan zij zelf. Terwijl andere ouders bij een scheiding partij kiezen voor hun eigen kind en haar keuze respecteren. Ik heb haar gezegd dat zij altijd welkom is en dat ik haar altijd zal helpen als ze me nodig heeft. Maar ik vind dat het ook bij een moeder-dochterrelatie hoort, dat je je eerlijke mening mag geven. En mijn mening is dat Lotte een verkeerde keuze heeft gemaakt. Ik zal Siebe echt niet de deur wijzen, maar ik heb wel een mening over hoe hij met haar en de kinderen omgaat. Hij doet heel geïrriteerd tegen ze en gedraagt zich alsof hij hen moet opvoeden. Ik zie hoe de kinderen zijn als hij met Lotte en hem bij ons is en hoe ze zijn bij Rob.”

‘Hij is welkom bij ons met kerst, wat Lotte er ook van vindt’

“Lotte heeft nu gezegd dat ze niet komt met Siebe als ik Rob met zijn vriendin uitnodig. Ik heb geantwoord dat me dat verdriet zou doen, maar dat ik haar niet kan dwingen. Ik weet niet of Rob zijn vriendin meenemt, maar ze is welkom. Net als Siebe. Ik begrijp niet dat Lotte hier zo’n punt van maakt. Ze vindt het verwarrend voor de kinderen, zegt ze, maar ze heeft deze situatie zelf gecreëerd. De kinderen zijn dan weer bij hun moeder en vriend, dan weer bij hun vader en vriendin. Lotte heeft nu achter mijn rug om aan Rob gevraagd of zij met kerst de kinderen mag meenemen naar ons en dat hij dan tweede kerstdag met de kinderen naar mij komt. Maar ik accepteer dat niet. Hij is welkom bij ons met kerst. Wat Lotte er ook van vindt.”

De relatietherapie

Ik zie een moeder en dochter die zich heel hard en boos naar elkaar opstellen. Ze houden beiden vast aan hun standpunt en willen geen stap naar elkaar toe zetten. Lotte wil niet komen als Rob komt. Maud wil niet praten over het uitnodigen van Rob op een andere dag. Dat ze zo tegenover elkaar staan heeft een lange geschiedenis. Lotte heeft altijd het gevoel gehad dat ze haar moeder teleurstelde. Ze was een ander kind dan haar oudere broer die volgzaam was, goed presteerde op school en met de ‘juiste’ mensen omging in de ogen van Maud. Lotte was een druk, impulsief kind, dat zeker in de puberteit, flink protesteerde tegen de regels van haar moeder. Ze voerde weinig uit op school en ging om met vrienden die volgens haar moeder (mogelijk terecht) een slechte invloed op haar hadden.

Opgelucht

Toen Maud Rob leerde kennen als een jongen die hard werkte en ambitieus was en die haar wilde dochter wat in toom kon houden, was ze enorm opgelucht. Ook gaf het haar een goed gevoel dat Rob graag in hun gezin kwam en dat hij bij haar geregeld zijn hart uitstortte over de situatie thuis.

Ik besef dat ik Lotte en Maud moet helpen om door die boze gevoelens heen te breken en meer bij hun zachtere emoties te komen. Met Lotte verken ik haar verdriet omdat ze haar moeder weer teleurstelt, terwijl ze eigenlijk al zo veel jaren op zoek is naar haar waardering en liefde. Met Maud praat ik over haar angst en zorgen over haar dochter. Ze heeft het gevoel dat Siebe niet lief genoeg is voor Lotte en voor haar kleinkinderen. Ze is bang dat Lotte zich te veel aanpast aan hem en ze zit in over het feit dat Lotte er materieel flink op achteruitgaat. Siebe heeft minder opleiding en een minder goede loopbaan dan Rob. Hoewel Lotte zegt dat dit niet belangrijk is en dat het haar moeder alleen om de status gaat, kan Maud met mijn hulp uitleggen dat het om echte betrokkenheid en bezorgdheid gaat. Doordat ze deze zachtere gevoelens, die ze hebben overdekt met boosheid, naar elkaar kunnen uiten, verandert het beeld dat ze van elkaar hebben. Lotte kan haar moeder laten zien wat ze miste bij Rob en hoeveel pijn zijn ontrouw haar heeft gedaan.

‘Ik ga mijn best doen’

Maud mag haar zorg uitspreken over het gedrag van Siebe en dat dit niet om haar gaat, maar om haar dochter en kleinkinderen. Wat voor Maud veel betekent, is dat ze ook kan horen hoe Lotte zich voelt in de relatie met Siebe. Ze kan vervolgens oprecht zeggen tegen haar dochter dat ze dit begrijpt, maar dat het nog moeilijk is voor haar om erop te vertrouwen dat hij haar dochter gelukkig kan maken. “Ik ga mijn best doen,” belooft ze.”

Deze relatietherapie verscheen eerder in Margriet 49 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Over Annette

Annette Heffels Beeld Margriet
Beeld Margriet

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind.

RedactieMargriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden