null Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Mannen hebben minder last van onzekerheid dan vrouwen of praten daar makkelijk overheen’

Annette ziet tot haar genoegen dat steeds meer vrouwen hun onzekerheid en bescheidenheid van zich af schudden.

Ik lag weer eens in bed te tobben over een therapie die niet goed liep en dat ik een collega, met wie ik samen aan een project werk, te veel mijn mening had opgedrongen. Niet aardig! Vervolgens voelde ik me, in één moeite door, schuldig over het feit dat ik steken had laten vallen als moeder, wat ik nooit meer zou kunnen goedmaken.
Schuld, schaamte en onzekerheid zijn een ongelukkige mix als je wilt slapen. Of tevreden met jezelf wilt zijn. Op dat soort momenten vraag ik me af hoe succesvolle vrouwen dat doen en deden.

Marga Klompé

We vinden het alweer bijna gewoon dat we voor het eerst een kabinet hebben dat voor de helft bestaat uit vrouwen. Maar het is nog niet zo lang geleden, dat doctor Marga Klompé, in 1956, de eerste vrouwelijke minister werd. Weliswaar van een ministerie dat misschien paste bij een vrouw, namelijk het ministerie van Maatschappelijk Werk, en ondanks bedenkingen van belangrijke mannen in haar partij, de KVP. Ook de toenmalige minister-president Drees had twijfels over een vrouw in zijn regering.

Als Marga Klompé moeder was geweest in plaats van een vrijgezelle, gepromoveerde scheikundelerares, was het vast niet tot dat ministerschap gekomen. Terwijl ze er als minister mooi wel voor zorgde dat er een algemene bijstandswet kwam voor de armste mensen. Op een bepaald moment werd ze zelfs naar voren geschoven door haar partij als mogelijke premier, maar dat wilde ze niet, omdat ze dacht dat ze te weinig wist op financieel-economisch gebied. Het werd uiteindelijk Piet de Jong, maar ik denk dat zij het beter had gedaan als ze daar zelf maar van overtuigd was geweest. Mannen hebben minder last van onzekerheid of praten daar makkelijk overheen. Gelukkig is die eeuwige onzekerheid van vrouwen echter ook minder geworden tussen 1956 en nu. Minister Sigrid Kaag weet dat ze prima in staat is om het zware ministerie van Financiën te leiden. Daardoor kan ze zich ook nog eens bemoeien met alles wat de premier van plan is.

‘Door de mand vallen’-gevoel

Als ik iets heb geleerd van al die jaren werken met vrouwen, dan is het wel dat het ‘door de mand vallen’-gevoel typisch iets van ons is. In combinatie met de bescheidenheid die van ons wordt verwacht, met onze behoefte om aardig te worden gevonden en met een goed ontwikkeld schuldgevoel als dat niet lukt, is dit een ongelukkige combinatie.

Er is hoop

Maar er is hoop. Ik zie het aan de nieuwe regering. Ik zie het ook bij mijn dochters en bij mijn cliënten. Ze zijn het zat om altijd maar aardig en bescheiden te zijn. Niet alleen de regering verandert, de vrouwen in het land waren al veranderd. Trouwens: natuurlijk had Marga Klompé verstand van financiën, want anders zou ze er ijverig op hebben gestudeerd en hebben gevraagd wat ze niet wist. Dat is vrouwen eigen.

null Beeld

Over columnist Annette Heffels: Annette is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette

Annette HeffelsMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden