PREMIUM
Je zou kunnen zeggen dat vrouwen lastiger zijn voor zichzelf, terwijl mannen vaker lastig zijn voor anderen
Vrouwen zitten anders in elkaar dan mannen, daarvan ziet Annette genoeg voorbeelden in haar praktijk. Het grootste verschil is misschien wel de manier van omgaan met problemen.
Vrouwen in Nederland, maar ook in andere landen, zijn ongelukkiger dan mannen, lees ik uit een onderzoek naar psychische problemen, dat wordt aangehaald in een rapport van het Trimbos instituut.
Vrouwen hebben vaker last van depressieve klachten en angststoornissen. Mannen daarentegen zijn vaker verslaafd en hebben vaker ADHD of gedragsproblemen. Je zou ook kunnen zeggen dat vrouwen vaker lastig zijn voor zichzelf, terwijl mannen vaker lastig zijn voor anderen.
Oorzaak of gevolg?
Verder zijn mensen met psychische problemen vaker niet godsdienstig, vaker werkloos of zonder partner. Bij al dat soort verbanden kun je je afvragen wat oorzaak en wat gevolg is. Raak je werkloos omdat je depressief bent of word je juist somber als je geen baan hebt?
En is het leven voor vrouwen misschien ingewikkelder dan voor mannen of wordt het ingewikkeld omdat ze van nature vaker bang of verdrietig zijn?
Duidelijk is, ook uit mijn eigen ervaring als therapeut, dat vrouwen veel vaker hulp zoeken voor hun problemen dan mannen. Dat lijkt logisch: als je denkt dat de problemen in jezelf zitten, zul je eerder hulp zoeken dan als je je vooral stoort aan anderen.
Behoefte aan erkenning
Het is begrijpelijk dat mannen en vrouwen, vanwege deze en andere verschillen, geregeld met elkaar botsen. Daarbij is het interessant hoe vrouwen, door de tijd heen, hun problemen onder woorden brengen. Die problemen gaan nog altijd vaak over mannen. Vroeger was haar punt vaak dat hij vanwege de emancipatie thuis de handen uit de mouwen moest steken. Dat doet hij inmiddels meer, volgens mij, al kan het altijd beter en doet zij nog steeds meer. De klacht die ik tegenwoordig het vaakst hoor, is dat vrouwen zich niet gehoord voelen. Ze bedoelen daarmee dat ze wel zeggen wat ze graag anders willen van het leven en van hun man, maar dat ze het gevoel hebben dat hij dat niet hoort. Of misschien wel hoort, maar niet begrijpt. Of hij denkt het wel te begrijpen en komt met een oplossing of advies. Maar dat is niet de bedoeling als je wilt worden gehoord. Haar bedoeling is de erkenning dat het allemaal niet meevalt voor een vrouw.
Begrip tonen
Ik probeer mannen dus uit te leggen dat ze niets hoeven op te lossen, maar dat ze moeten zeggen dat ze begrijpen wat hun vrouw bedoelt, dat ze het daarna in hun eigen woorden herhalen en vervolgens zeggen dat heel erg voor haar te vinden. Succes verzekerd, al voelt dit voor mannen alsof ze niets hebben gedaan. Ik denk daarbij soms wel: met een goede oplossing is niks mis. Maar als je wilt worden gehoord, bedenk je de oplossing zelf wel.
Emancipatie was vroeger gericht op meer samen dóén. In deze volgende fase gaat het om meer samen vóélen.
Over columnist Annette Heffels
Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette
Meer weten over Margriet Winterfair? Ga naar margrietwinterfair.nl.