Headers columnisten Annette NW Beeld Marloes Bosch
Beeld Marloes Bosch

PREMIUM

In geen enkel ander land in Europa is het aantal parttime werkende vrouwen zo hoog. Hoe erg is dat, of is het juist goed?

Is het een goed idee om parttimers een geldbedrag uit te keren om ze te stimuleren meer te gaan werken? Annette weet het niet zo goed.

Ik zou willen dat ik uitgesproken meningen had. Helaas bekijk ik alles van de ene kant en dan van de andere kant, waardoor ik vrees dat overal wat in zit. Ik denk dat dit komt omdat me inleven in anderen mijn vak is. Door mensen te begrijpen, ook als ze onlogische dingen vinden en doen, kan ik met hen meedenken en soms helpen om zichzelf beter te begrijpen. Bovendien ga ik mensen altijd aardiger vinden als ik begrijp wat hen beweegt.

Waar ik op het moment geen mening over heb, is of het een goed besluit is om mensen een geldbedrag uit te keren boven op hun salaris, als ze meer gaan werken. Vooral in de zorg en in het onderwijs zijn er grote personeelstekorten. Als al die parttime werkende mensen meer uren zouden maken, zou dat die tekorten voor een belangrijk deel oplossen. Daarbij gaat het hier vooral over vrouwen. Immers van de vrouwen die werken heeft 73% een parttimebaan tegenover 23% van de mannen. Gemiddeld werken vrouwen zo’n 28 uur per week. In geen enkel ander land in Europa is het aantal parttime werkende vrouwen zo hoog. Hoe erg is dat, of is het juist goed?

Aan twee kanten tekortschieten

Veel vrouwen met een fulltimebaan gaan namelijk minder werken als ze kinderen krijgen. Zelf heb ik dat ook gedaan, na de komst van mijn oudste dochter. Dat leverde trouwens wel aan twee kanten een gevoel van stress en tekortschieten op: ik was te weinig op mijn werk, miste soms vergaderingen en ik was te weinig thuis bij mijn kinderen. Maar meer nog gaf het mij het gevoel dat ik het beste van twee werelden had. Ik wilde moeder en psycholoog zijn en hoopte dat mijn kinderen daar niet onder leden. Vooral voor jonge kinderen zijn de zorg, aandacht en tijd van een ouder die van hen houdt, van levensbelang. Die zijn nodig om op te groeien tot een gezond en gelukkig mens. Natuurlijk zijn er ook lieve crècheleidsters en oma’s, maar ouders voor wie je de belangrijkste op de wereld bent, zijn niet volledig vervangbaar, denk ik.

Van de andere kant vind ik dat vrouwen zelfstandig in hun onderhoud moeten voorzien en financieel onafhankelijk moeten zijn van hun man.

Financiële gevolgen

Een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding en voor parttime werkende vrouwen en hun kinderen betekent dit meestal dat ze er financieel behoorlijk op achteruit gaan. Daarnaast heeft parttime werken invloed op het opbouwen van je pensioen. Ten slotte - en helemaal voor jezelf - is het contact met collega’s belangrijk en het feit dat er op je werk een ander beroep op je talenten wordt gedaan.

Als ik het zo van twee kanten bekijk, lijk ik toch een mening te hebben.

En ik hoop maar dat het de juiste is.

Paspoortbeeld columnisten Annette NW Beeld

Over columnist Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette

Annette HeffelsMarloes Bosch

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden