Header Annette  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Ik vond het net als iedereen fantastisch dat Lilianne Ploumen hardop zei wat ze niet goed kon’

Als Annette aangeeft minder te gaan werken, wordt ze tot haar verrassing overladen met complimenten.

Onlangs ben ik wat minder hard gaan werken. Ik deed dat omdat ik soms te moe was aan het eind van een werkdag. Mijn hoofd zat dan te vol met verdriet van anderen. Ik heb er meer last van dan vroeger, dat ik dat verdriet niet op mijn werk kan achterlaten, maar mee naar huis neem.

In plaats van een agenda vol met therapieafspraken vertoont die nu af en toe lege plekken om even een boodschap te doen of bij te praten met collega’s. Vanwege de wachtlijst bij onze praktijk geeft dat een licht, maar draaglijk, schuldgevoel. Tot mijn verrassing prees iedereen me uitvoerig voor dat minder hard werken. Terwijl ik al een heel leven dacht dat waardering juist volgde op heel hard werken. Maar nee: wat goed van mij, vonden kinderen, man, vriendinnen en collega’s, dat ik kalmer aan ging doen. Want dat ik toch een dagje ouder werd en niet van ijzer was. Ik vond dat lieve, maar verontrustende geluiden. Betekende het dat ik in hun ogen al langer steken liet vallen en dat het hoog tijd werd om eens te denken over helemaal stoppen? Een vraag waar ik over kon tobben, maar liever niet. Er waren toch geen geluiden dat ik tekortschoot? Toch? Geen geluiden van anderen tenminste. Hooguit van mezelf, maar die hoorde ik altijd al.

Veeleisend

Zo denkend kwam ik tot de conclusie dat ik een soort Lilianne Ploumen-ontwikkeling doormaakte. Vergeef me als ik mezelf door die vergelijking te groot maak. Want dat is juist weer níét Lilianne Ploumen, omdat zij zich juist klein maakt.

Maar Lilianne Ploumen en ik kregen dus beiden te maken met dikke complimenten toen we toegaven dat ons werk te veel van ons vroeg en dat we dat niet meer konden waarmaken. Wat iedereen goed van ons vond. Vooral van Lilianne natuurlijk, want van haar stond het in de krant. Zij vond zichzelf niet goed genoeg als partijleider van de PvdA. Ze vond haar ideeën niet inspirerend genoeg, haar debat niet flitsend genoeg, haar leiderschap niet opinievormend genoeg. Dus trad ze af als partijleider.

Laat zien wat je kunt en wat niet

Ik vond het net als iedereen fantastisch dat ze hardop zei wat ze niet goed kon. Maar ik vond niet dat ze daarom moest weggaan. Ze kon ook alleen wat minder hard haar best doen om niet door de mand te vallen.

Als iedereen vindt dat vrouwen, maar vooral ook mannen, meer moeten uitkomen voor wat ze niet kunnen, dan moet degene die dat durft, blijven en uitbesteden. Ze, want het is vast een vrouw, moet zeggen: ‘Hier ben ik niet goed in, maar jij wel, dus wil jij dit voor me doen? Ik ben weer goed in andere dingen.’

Want Lilianne en ik zijn best goed in dingen.
Dus goed, maar jammer, Lilianne.
En ook best goed van mij.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Annette Beeld

Over columnist Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette

Annette HeffelsMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden