Headers columnisten Annette NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Ik keek op tegen mensen die hun duidelijke mening goed onder woorden konden brengen

Annette maakte van luisteren haar beroep. Maar soms wil ze niet alleen luisteren en ook weleens wat zeggen.

In mijn werk kom ik zelden mensen tegen die hulp zoeken omdat ze niet goed kunnen luisteren. Veel vaker tref ik cliënten die vinden dat ze niet goed zijn in praten. Ze vinden dat ze niet grappig genoeg uit de hoek komen, niet overtuigend genoeg redeneren en daardoor te weinig gelijk krijgen.

Zelf keek ik ook lang, zeker vanaf mijn puberteit, op tegen mensen met een duidelijke mening, die die goed onder woorden konden brengen. Nog meer bewondering had ik voor degenen die een leuk verhaal konden vertellen waar anderen geboeid naar luisterden en liefst ook nog om moesten lachen. Ik zocht graag vriendinnen uit die dat konden. Weer later vond ik het bij mannen onweerstaanbaar als ze een goed verhaal hadden. Voor mijzelf zat er zonder zo’n goed verhaal niet veel anders op dan luisteraar worden. Daar bleek veel vraag naar te zijn. Logisch ook wel, want iedere spreker heeft een luisteraar nodig, terwijl er meer sprekers dan luisteraars op de wereld zijn.

De rol van luisteraar

Ik besloot van luisteren mijn vak te maken. Nou ja, dat soort dingen besluit je niet zo bewust, die overkomen je. In elk geval beviel de rol me en ontdekte ik geleidelijk aan dat ik in een behoefte van de sprekers voorzag. Hoewel er dus veel valt te zeggen voor de rol van luisteraar, blijven de meeste mensen vooral geïnteresseerd in wat ze zelf willen zeggen, dus hoe ze de ander tot luisteraar kunnen maken. Met als gevolg dat ze de tijd waarin ze niet zelf aan het woord zijn, beschouwen als een pauze waarin ze hun eigen mening alvast voorbereiden, zodat ze die kwijt kunnen zodra de ander ademhaalt of, desnoods, als hij nog aan het woord is. Terwijl echt luisteren naar wat een ander zegt, toch vaak voor aardige verrassingen zorgt.

Mama, je luistert niet

Zelf denk ik dus dat ik goed kan luisteren, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik iets minder goed luister naar de mensen die dicht bij me staan. Die roepen tenminste geregeld: ‘Mama, je luistert niet.’ Of: ‘Je begrijpt het niet, luister nou.’ Volledig onterecht natuurlijk, want dan heb ik al een hele tijd geluisterd en gewacht tot ik ook wat kon zeggen. Ik heb namelijk sprekers om me heen die goede en lange verhalen kunnen vertellen en uitgebreide meningen hebben.

Vaak laat ik hen uitpraten, en als ze dan nog zeggen dat ik niet luister of dat ze herhalen wat ik al heb gehoord, zeg ik soms: ‘Mag ik misschien ook een keer wat zeggen?’ Want zij hebben dan al heel veel gezegd en ik heb altijd al geluisterd. Zij vinden dat niet. Vaak neem ik me vervolgens voor om de spreektijd van hen en die van mij op te nemen, zodat ze het zelf ook eens horen.

Maar ik luister.
Ik zwijg.

Paspoortbeeld columnisten Annette NW Beeld

Over columnist Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette

Annette HeffelsMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden