Headers columnisten Annette NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Ik besef dat mijn probleem met mijn verjaardagen eigenlijk moeite met ontvangen is

Annette en verjaardagen vieren zijn geen goede combinatie, beseft ze ook nu weer. Maar waar komt dat eigenlijk door?

Ik heb net weer een verjaardag ondergaan en ervaren dat ik daar niet goed in ben. Als kind was ik al bang dat mijn vriendinnetjes mijn feestje niet leuk zouden vinden. Dat kwam ook omdat die feestjes met strakke hand werden geleid door mijn vader, van zijn vak bovenmeester. Dus: alle kinderen in een rij en dan twee aan twee met een knikker op een lepel zo snel mogelijk naar het einde van ons tuinpad. Snoepje voor de winnaar. Toen ik ouder werd en zelf verantwoordelijk was voor mijn verjaardag, werd het niet echt makkelijker. Want nog steeds moest ik bewaken dat iedereen het leuk had.

Verjaardagsfeestjes

Veel meer plezier had ik in het organiseren van de verjaardagsfeestjes van mijn kinderen, waarbij ik mijn best deed om niet op mijn vader te lijken en daar niet helemaal in slaagde. Want het feest rondom het thema Harry Potter of de ontvoerde kabouter moest wel volgens mijn opgestelde regels verlopen. Aan sommige van die feesten heb ik betere herinneringen dan mijn kinderen.

Enfin; inmiddels ben ik vele verjaardagen verder en heb ik mijn omgeving ervan overtuigd dat ik verjaardagen van mezelf niet belangrijk vind en dat ze er dus niet te veel aandacht aan moeten besteden. Mezelf heb ik daar ook bijna van overtuigd, maar niet helemaal.

Zo kwam het dat ik, ergens vroeg in de middag, mijn dochters hadden al bloemen en felicitaties gestuurd, tegen mijn zoon zei: “Je bent het waarschijnlijk vergeten en dat geeft niet, want ik zou het zelf ook liefst vergeten, dus het is verder geen punt, maar ik ben eigenlijk jarig vandaag. Nee echt, helemaal niet erg, ik weet dat je van me houdt en je hebt het hartstikke druk, dus…” Waarop hij even omstandig uitlegde hoe het kwam dat hij dat wist, maar toch was vergeten.

Leren ontvangen

De volgende dag kreeg ik een pakje uit Amsterdam met daarin mijn lievelingsparfum. Had hij uitgezocht welke dat was. “Ach, dat kind,” zei ik tegen mijn man. “Dat is een hartstikke duur cadeau en hij heeft al niet zo veel geld.” Waarop de vader van het kind dat inmiddels een man is me ernstig toesprak en zei dat ik nu, na mijn zoveelste verjaardag, eens moest leren om te ontvangen. En zo besefte ik dat mijn probleem met mijn verjaardagen eigenlijk moeite met ontvangen is. Als iemand iets voor me doet, voel ik dat ik iets terug moet doen. Volgens mij hebben veel vrouwen dat. Wij zijn de gevende sekse en worden er dan wel weer chagrijnig van als er op den duur te weinig terugkomt. Dan klagen we dat we onszelf almaar weggecijferd hebben en dat iedereen dat gewoon vindt.

Dat legde ik mijn man uit, waarop hij zei: “Je kunt ook gewoon blij zijn met dat cadeau. Dat is ook leuker voor de gever.

Paspoortbeeld columnisten Annette NW Beeld

Over columnist Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette

Meer weten over Margriet Winterfair? Ga naar margrietwinterfair.nl.

Winterfair columnisten  Beeld Margriet
Beeld Margriet
Annette HeffelsMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden