Margriet logo
Header Annette  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Houd ermee op,’ zeiden de al wat oudere vrouwen, ‘laat die man nou maar en doe zelf ook meer waar je zin in hebt’

De verschillen die je eerst zo aantrekkelijk vindt in de ander kunnen naarmate de jaren volgen irritant worden. Inmiddels weet Annette dat ook, maar dat heeft jaar wel een tijdje gekost.

Ooit dacht ik dat het mooie van psycholoog worden was dat je na je studie mensen, ook jezelf, kon begrijpen en helpen. Mensen zouden naar mij toe komen met een probleem en ik zou hun een advies geven waardoor dat probleem werd opgelost. Ach, ik was toen nog heel jong en niet alleen door mij, maar ook in de maatschappij werd in die tijd gedacht dat alle problemen konden worden opgelost en dat geluk maakbaar was. Het liep anders.

Verstandige oplossingen

Toen ik afstudeerde, had ik al wel door dat ik nog lang niet alle antwoorden wist. Meer studieboeken lezen, dacht ik en inderdaad: als ik weer een boek uit had, dacht ik even dat ik best veel wist over problemen en oplossingen. Ik schreef zelf ook een boek vol adviezen over relaties. Toen dat uitkwam, gaf ik daar lezingen over. Vooral jonge vrouwen in de zaal vonden de voorbeelden die ik gaf van problemen heel herkenbaar. De oplossingen vonden ze ook best verstandig, al sloegen die wat minder aan. Hun mannen waren niet meegekomen. Een lezing over relaties lieten ze graag aan hun vrouwen over. Volgens die vrouwen begreep hun man nooit iets en zag hij elke opmerking als kritiek, waar hij niet tegen kon. Dus mijn adviezen zouden voor hen niet werken.

Vervolgens stond er meestal een wat oudere vrouw op, die zei dat ze in haar lange huwelijk had ontdekt dat al die pogingen om mannen te veranderen inderdaad weinig zin hadden. ‘Houd ermee op,’ zeiden de al wat oudere vrouwen, ‘laat die man nou maar en doe zelf ook meer waar je zin in hebt. Het wordt er thuis een stuk leuker van. Mensen veranderen niet zo veel. Kijk maar naar jezelf.’ De jonge vrouwen waren het daar niet mee eens.

Verliefd en gelukkig

Uit onderzoek wist ik al dat tevredenheid over partnerrelaties een soort U-vormige grafiek oplevert als je die door de jaren heen meet en in kaart brengt. Partners beginnen verliefd en gelukkig met elkaar. Als ze langer bij elkaar zijn, zeker als er kinderen komen, zakt de tevredenheid. De verschillen die eerst zo aanvullend en aantrekkelijk leken, worden nu irritant. Dus gaan we aan de slag om onze liefste kameraad te veranderen.

En dat lukt niet. We willen namelijk dat hij uit zichzelf een ander mens wordt: dat hij socialer wordt, vrolijker, royaler, meer ziet wat er in huis moet gebeuren, dat hij tegen kritiek kan, succesvoller is op zijn werk en stopt met zich beter voor te doen dan hij is. En dat hij niet zegt: ‘Zo ben ik nu eenmaal’, als je hem wijst op al zijn tekorten.

Het wederzijds tolereren van eigenschappen die je ergeren maar die je niet kunt veranderen, maakt een relatie bij het ouder worden weer gelukkiger. De tevredenheidsgrafiek buigt omhoog.

De ervaren vrouwen die naar mijn lezing kwamen luisteren, wisten dat ­eerder dan ik.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Annette Beeld

Over columnist Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind. Lees hier alle columns van Annette.

Annette HeffelsMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden