PREMIUM
De adviezen van Dr. Phil waren vaak verstandig en altijd in duidelijke taal
Na 21 jaar stopt Dr. Phil met zijn dagelijkse talkshow. Dat lijkt best een goed idee, want de laatste jaren werden zijn onderwerpen steeds extremer en daardoor minder herkenbaar. Terwijl kennis over en herkenbaarheid van psychische problemen juist de grote verdiensten waren van zijn programma.
Doordat hij gewone mensen met hun problemen op tv liet zien werd voor zijn kijkers duidelijk dat zij niet de enige waren met een depressie, een eetstoornis, een verslaving of relatieproblemen. Dr. Phil maakte die problemen zichtbaar en legde in simpele taal uit wat er aan de hand was en vooral ook wat de oplossing was. Zijn oplossing zou een einde aan de ellende maken, maar dat was helaas de vraag. Het is eigenlijk niet zo moeilijk om te bedenken wat mensen moeten doen om hun problemen op te lossen. Vaak hebben zijzelf of anderen dat al wel eerder bedacht, zij het misschien niet zo overtuigend en nadrukkelijk als Dr. Phil. Het punt is dat mensen redenen hebben om die adviezen niet op te volgen. Vanwege hun angst, hun verslaving, hun onvermogen, hun boosheid. In therapie probeer je te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen, terwijl ze waarschijnlijk weten wat ze anders zouden moeten doen.
Grenzen bewaken
Dr. Phil deed geen therapie. Hij pretendeerde dat ook niet. Mensen konden doen of laten wat hij adviseerde. Zijn adviezen waren vaak verstandig en altijd in duidelijke taal. Hij raadde mensen aan om te zeggen wat ze wel of niet wilden en om hun grenzen te bewaken. Hij was confronterend tegenover mensen die zich misdroegen of klaagden zonder iets te doen of een keuze te maken.
Terug naar je omgeving
Hij had meestal groot gelijk, niks mis met die adviezen, maar moeilijk om ze uit te voeren als je weer thuis was. Dat vroeg ik me trouwens vaak af: hoe het was om weer terug naar je eigen omgeving te gaan nadat je jezelf zo had blootgegeven bij Dr Phil? Voor het programma was het entertainment, maar de mens die gefileerd werd door Dr. Phil moest maar zien hoe hij zich daarna door zijn ingewikkelde leven heen sloeg.
Over columnist Annette Heffels
Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters, twee kleinkinderen en een pleegkleinkind. Lees hier alle columns van Annette.