Feriet Tunc (header Angela) Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

‘We wurmen onszelf tussen de rommel door. Waar láten we het allemaal?’

De verhuizing naar een pand in het Amsterdamse centrum is nog een flinke klus, maar Angela en haar dochter klagen niet. Ze hebben een huis! En dan volgt ook nog een extra verrassing.

Ons nieuwe huis staat midden in het centrum van Amsterdam. Verhuizen is hier een kwestie van óf slim zijn en stiekem tussendoor proberen te verhuizen en hopen dat de politie je niet op de bon slingert óf je vraagt een officiële peperdure vergunning van slechts vier uur aan. In ons geval, een huis vol gezinsleven van dertig jaar, heb je vier vergunningen nodig om alles te verhuizen. Armlastig word je ervan.

Vandaag is het zover, we gaan eindelijk verhuizen. Ik slaap in een scharrig toeristenhotelletje om de hoek, want de verhuizers staan al om half zeven voor het huis en ik wil niet te laat komen — we hebben geen tijd te verliezen.

Naar boven sjouwen

Eén vergunning blijkt meteen al overbodig. De verhuislift, hard nodig bij dit gestapelde poppenhuisje van vier verdiepingen hoog, kan door de tramleidingen niet gebruikt worden. Mijn arme verhuizers die mij al veertig jaar zuchtend door heel Amsterdam verhuizen (‘Wat heb je toch veel spullen Ans!’), moeten alles via de smalle hoge trappen naar boven sjouwen. Een onmogelijke opgave blijkt meteen. De grote schilderijen passen op geen enkele manier door het trapgat. In de loop van de dag moeten we meer dan eens afscheid nemen van te grote spullen. In de opslag dan maar.

Verhuizen staat op nummer drie in de top drie van stressvolle situaties; twee is een scheiding en op nummer één staat de dood van een naaste. Toen wij achttien maanden geleden verhuisden naar dat oude grachtenpand, kreeg ik de hele top drie voor mijn kiezen. En dat ook nog eens in de heetste week ooit, er werd toen 43 graden in de Bilt gemeten, de hel. Ik heb er een half jaar af gelegen. Deze keer voelen we alleen de verwarring en vermoeidheid die bij een verhuizing horen. Maar omdat we zo’n zin hebben in ons nieuwe paleisje, gaan we gewoon door tot we op ons tandvlees lopen.

Waar láten we het allemaal?

Als ook de verhuizers doodmoe vertrekken, blijven bloedje en ik achter tussen stapels dozen en veel te grote spullen in het propvolle keukentje dat de hele eerste verdieping beslaat. We wurmen onszelf tussen de rommel door en kunnen ons bijna niet voorstellen dat dit gaat passen. Waar láten we het allemaal? Dit huis is qua ruimte slechts een kwart van het vorige huis. Maar dan blijken de tafel en de stoelen nét te passen in de keuken en voelt het toch onmiddellijk als thuis.

Zonsondergang

Stilletjes gaan we naast elkaar zitten, we kijken naar buiten. Het carillon van de oude toren voor ons huis speelt een deuntje. We zien mensen op de markt, ze lijken heel dichtbij. Hoog boven de gracht jagen donkere wolken langs en dan breekt daar het laatste zonnetje door. De lucht kleurt roze. Huh? We hebben uitzicht op de zonsondergang! Holy moses! Wat een verrassing, dat wisten we niet! De daken van de grachtenpanden aan de overkant steken fier af tegen de lucht. Hier en daar gaan er lichtjes aan en in stilte zitten bloedje en ik dit tafereel te aanschouwen. Het zou zo een schilderij van een oude meester kunnen zijn. ‘Ik ben helemaal ontroerd mam,’ zegt bloedje. ‘Ik ook schat. We zitten hier goed.’

Angela Groothuizen Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden