Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Voor we het wisten dansten en zongen wij onze hit ‘Leila’ met de scrubdames. Allemaal in ons blootje

Angela vond dat het weer eens tijd was voor een goede scrubbeurt in de hammam. Dat heeft ze geweten ook.

Het is stil in Amsterdam Nieuw-West. Iedereen is op vakantie denk ik. Veel bewoners zijn beladen met spullen op familiebezoek gegaan in Marokko of Turkije of ze zitten ergens op een camping. Ze zijn in elk geval niet in de buurt. Zo stil heb ik het hier nog nooit gezien.

Marokkaanse scrubdames

Ik kijk tevreden naar mijn schone gescrubde huidje, het zonnebruin is er net grondig afgeschraapt. Vroeger ging ik vaker met mijn vriendinnen of dochters naar een oud badhuis hier in de buurt. Het was te aftands voor woorden maar het werd gerund door een paar pittige dames van top tot teen gehuld in het zwart, behalve in de hammam, daar droegen ze alleen maar een onderbroek en bh. Prachtige olijfkleurige fluweelzachte huidjes hadden ze. Heerlijke volle lichamen. Als mijn favo scrubmeesteres zich uitstrekte over mijn hoofd om mijn buik te scrubben werd ik even prinsheerlijk tussen die mooie grote borsten geplet. Mooie herinneringen. Het badhuis werd gesloten en al mijn scrubbeurten daarna, in spa’s hier en daar, waren een aanfluiting vergeleken bij de kunsten van mijn Marokkaanse scrubdames.

Naarmate ik ouder word en ik steeds lekkerder in mijn vel zit, mijn steeds ruimere vel, voel ik me langzaam in een schildpad veranderen. Willen we niet. Dus ik scrub wat af thuis, maar helaas… ik verlies de strijd tegen het verval. Nu had ik al een tijd geleden het plan opgevat om naar een nieuwe hammam in Nieuw-West te gaan maar ik begreep hun website niet heel goed. Ik boekte uiteindelijk maar iets en om half 10 vanmorgen bleek ik de enige klant om gebruik te maken van de sauna, hammam en bubbelbad - zonder scrubbeurt. De jonge vrouw achter de balie vertelde dat er in augustus geen scrubbehandelingen werden gegeven want iedereen was naar Marokko op familiebezoek. Ik slikte mijn teleurstelling weg, maar toen ze dat zag zei ze: “maar ik kan je scrubben… ik heb toch niets te doen.” Heldin.

Hilarische herinnering

Nou dat heb ik geweten… ik hád het ook kunnen weten. Want tijdens de Sisters on Tour vertelt Esther het verhaal dat wij eens tijdens een tournee door Turkije in de jaren 80 door de forse dames van een lokale hammam ongenadig werden aangepakt met een afwasborstel en groene zeep. De vellen hingen erbij. Na de scrubbeurt kwamen de dames terug, trommelend op emmers, potten en pannen. Voor we het wisten dansten en zongen wij onze hit Leila met de scrubdames. Allemaal in ons blootje. Het is een hilarische herinnering, jammer dat we geen foto’s hebben.

Scrubben alsof haar leven ervan afhing

Mijn heldin scrubde me alsof haar leven ervan afhing en voor ik het wist zag ik bruine rolletjes vel van me afrollen. Af en toe pakte ze mijn hand om te laten voelen hoeveel vel er van mijn huid gescrubd werd. ‘Ja echt nodig mevrouw!’ Nu ben ik babybilletjes zacht. Nog wel…

Over een paar dagen mogen we, na twee jaar smachten, weer naar Lowlands. Drie dagen muziek consumeren en dansen en lollen. De dochters hebben me in een zwak moment van diep verlangen naar Lowlands overgehaald om dit jaar met ze te kamperen op de Glamping. Ik… kamperen… Ik: een vijfsterrentype.

Er wordt veel regen verwacht dus de rubber laarzen en regenjassen gaan mee. Na drie dagen ruiken we als puppies die in de regen en modder hebben gespeeld. Kom maar op, ik ben er klaar voor. Gaan we daarna wel weer terug naar de hammam voor een babyhuidje.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden