Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Reizen op zich is al een avontuur tegenwoordig. Maar als ik mijn stress met anderen op Schiphol vergelijk, kom ik er goed vanaf

Angela is onderweg naar een retraite die door corona al meerdere keren was uitgesteld. Een heus avontuur, want het is nog maar de vraag of ze er wel op tijd aankomt.

Ze ziet er kek uit, de kleine dame met een wilde, donkere krullenbos onder een rood bolhoedje; het blauwe NS-pak staat haar goed. Het perron staat vol slaperige reizigers met enorme koffers. Ik ben er een van, al is mijn koffer een stuk kleiner.

Met een ferme stem dirigeert ze mensen over het perron, ze haalt net op tijd een paar jonge, Aziatische meiden uit de verkeerde trein. Onverstoorbaar regelt ze rustig, maar duidelijk de mensenstroom. Ze is er goed in.

Zootje in reizigersland

Mijn Thalys naar Brussel werd gisteravond opeens geannuleerd en ik ben nog maar net bijgekomen van de stress. Het heeft me een slapeloze nacht bezorgd, maar ik zit nu opgelucht in een gewone trein naar Brussel. Er was geen ticket meer te vinden voor een andere Thalys of Eurostar en ik wil vandaag toch naar Londen en daarna doorreizen naar het zuiden van Groot-Brittannië.

Reizen is een avontuur op zich tegenwoordig, maar als ik mijn stress vergelijk met die van mijn manager Marc op Schiphol kom ik er goed vanaf. Hij stuurde gisteren om twaalf uur een foto van een enorme rij op Schiphol waar hij al anderhalf uur in stond, drie uur later nog een foto; de rij had zich verplaatst naar buiten en weer twee uur later mistte hij zijn vlucht. Pas over een paar dagen kan hij via Griekenland naar zijn bestemming reizen.

Het is een zootje in reizigersland, bar vervelend voor al die hardwerkende mensen die graag op vakantie willen. Bar vervelend ook voor al die hardwerkende medewerkers op Schiphol en bij de NS. Onze kekke NS dame doet er alles aan om het soepel te laten verlopen en het gaat haar moeiteloos af. Bravo.

Avontuur

Als ik maar in Brussel kom, dan lukt het me vast wel om met de Thalys Londen te bereiken, even met de Underground en dan weer een kaartje kopen voor een treinreis van anderhalf uur. Een avontuur.

Ik ben op weg naar een retraite die ik al in 2019 geboekt heb maar die door Corona en de tour maar steeds uitgesteld werd. In de trein denk ik aan de eerste week van mijn vakantie, die begon met het binnenhalen van mijn nieuwe, grote oorfauteuil voor in huis. Ook dat was een waar avontuur.

Onze Amsterdamse trappen zijn smal en stijl als een ladder en een verhuislift kan niet gebruikt worden vanwege tramkabels, dus we moesten met een touw aan het werk. Dat kunnen we heel goed. Een paar weken geleden hebben we geoefend met de drie grote schilderijen van ons jongste bloedje die nét door de smalle ramen pasten en nu met succes in de Sint Janskerk in Utrecht hangen. Maar dit ding is nog groter en ik wist dat de stoel niet door het trappenhuis zou passen. Smulprins is een geboren Amsterdammer dus die draait zijn hand niet om voor een touw en blok-kunstje.

‘Typical Dutch’

Ik sta beneden op straat om de stoel goed omhoog te begeleiden, bloedje op de eerste verdieping om te voorkomen dat de stoel niet gaat slingeren en door het raam knalt. Ik ren de trappen op naar de tweede verdieping om daar hetzelfde te doen en op de vierde verdieping trekt Smulprins in zijn eentje die stoel naar boven terwijl bloedje en ik hijgend naar de derde verdieping rennen om ’m binnen te halen. Het is een circusnummer mensen! Buiten staan toeristen ons te filmen want dit is toch wel ‘typical Dutch’ hoor ik een toeristengids vertellen. Als de stoel binnen gehaald wordt juichen de toeristen beneden met ons mee. We nemen het applaus in ontvangst en de vakantie kan beginnen.

Nu zit ik in de eerste trein… nog drie te gaan vandaag. Duimen maar.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden