Margriet logo
Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Negen maanden lang hoorde ik af en toe het geluidje van de fietsapp. Aha! De dief is weer onderweg, op míjn fiets

Meerdere fietsen van Angela werden in het verleden gestolen, maar deze ene was zo fijn. Die móést en zou ze terugvinden.

In 1980 verhuisde ik naar Amsterdam en ik denk dat ik sindsdien minstens twintig keer van mijn fiets bestolen ben. In de jaren tachtig waren het wanhopige junkies die alles onder je kont vandaan stalen, maar ook in latere decennia waren er mensen die regelmatig mijn fiets ‘leenden’.

Een jaar of wat geleden kreeg ik een elektrische fiets van de ouders van mijn aanloper. Het kind had bijna vijf jaar bij ons gewoond en ze wilden ons bedanken. Ondanks dat ik fietsen vooral een verplichte work-out vond, was ik onmiddellijk om toen ik mijn eerste elektrische ritje door de stad maakte. Heerlijk!

Op een dag was de fiets weg, dubbel slot en al. Gestolen. Losgeknipt en in een busje gezet en meegenomen. Maar deze elektrische fiets heeft gps. Ik zag op de app waar hij stond, we vertrokken met een missie en ik heb ’m meteen gevonden. Met een nieuwe fietstas en andere sloten erop. Midden op de drukke markt gooide ik mijn fiets in de achterbak, mensen keken verbaasd naar me, maar ik zei: “Dit is mijn fiets, ik neem ’m weer mee!”
Mijn tweet aan de dief ging viraal en ik had mijn fiets weer terug.

Risee van het gezin

Tot afgelopen maart; vlak voor de verhuizing bleek mijn fiets weer gestolen. De app liet zien waar hij stond, ik deed aangifte en ik ging meteen weer op missie. Maar helaas, de fiets stond dit keer ergens binnen.

Negen maanden lang hoorde ik af en toe het geluidje van de fietsapp. Aha! De dief is weer onderweg, op míjn fiets. Elke nacht vertrok hij vanaf de Wittenburgerstraat naar de Wallen. ’s Morgens vroeg ging de rit weer naar huis. Meestal lag ik dan in bed, maar af en toe ging ik op pad om de fiets te vinden. Meestal bleek ik te laat, de fiets was net weg of hij stond alweer ergens binnen. Inmiddels was ik de risee van mijn gezin, omdat ik keer op keer vastbesloten bleef zoeken.

Daar stond-ie!

Gisterochtend was het nog donker toen het appje piepte en ik besloot het weer eens te proberen. Ik zocht op waar de fiets volgens de app was en vertrok met een extra slot bij me. En daar stond-ie… op een brug, mét batterij en al! Met een andere fietstas en nieuwe sloten erop, maar onmiskenbaar mijn fiets. Ik belde de politie, die me adviseerde om ergens anders te wachten mocht de persoon kwaad worden omdat ik er een ander slot om had gegooid.

Als tien minuten later de politiemannen de kettingen losknippen, zie ik achter hen een vrouw onze kant op lopen. Ze heeft haar blik op de grond gericht, maar als ze ons bij de fiets ziet staan, schrikt ze en loopt ze naar de overkant van de brug. Ze kijkt nog een keer om en treft even mijn blik voor ze weer schielijk wegkijkt.

Die vrouw...

Pas als ze uit het zicht is, vertel ik de politiemannen dat ik denk de dief te hebben gezien. Ze zag er zorgelijk en vermoeid uit in haar oude joggingbroek en ik denk dat ze mijn elektrische fiets erg hard nodig heeft, maar goed … het is míjn fiets.

Mijn gezin is trots op me, niemand geloofde dat het me weer zou lukken, zeker niet na negen maanden, maar ik heb mijn fiets terug. De aanhouder wint.

En nu moet ik steeds aan die vrouw denken. Tsja.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden