Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Na al die voorstellingen zijn we Schorre Corry en de kneusjes, maar Carré: we hebben er zin in!

Angela haalt herinneringen op aan theater Orpheus in Apeldoorn. “Het was altijd spoorzoeken naar je kleedkamer, de artiestenfoyer of het juiste toneel.”

Ons ‘Sisters on Tour’-circus is neergestreken in Apeldoorn. We spelen hier drie avonden en dan wordt zo’n theater je tijdelijke huis. De kleding en make-up kan in de kleedkamers blijven en dat scheelt veel gesjouw ’s nachts om twee uur tijdens de wandeling over de grachten van mijn auto naar mijn huisje. Theater Orpheus is gigantisch groot en na al die jaren theatermaken weet ik nog steeds de weg niet in het gebouw. Het is altijd spoorzoeken naar je kleedkamer, de artiestenfoyer of het juiste toneel (drie zalen).

De weg kwijt

32 jaar geleden speelde ik met cabaretgroep Purper in Orpheus en tijdens de voorstelling kon ik altijd even terug naar de kleedkamer om me rustig te verkleden. Die avond hoorde ik via de intercom dat Frans (Mulder, red.) een stuk oversloeg in zijn conference dus sprintte ik naar de bühne om op tijd op te komen. In de haast raakte ik verdwaald in het Orpheuslabyrinth.

Na een barre zoektocht rende ik buiten adem het toneel op. Een Russisch operakoor keek me verbaasd aan maar zong gewoon verder. Oeps! Ik was het verkeerde podium opgerend. Sorry gesticulerend rende ik er weer af.

The show must go on

De vele voorstellingen die we nu achter elkaar spelen voelen we in onze 60-pluslijven. Er heerst al weken een fikse verkoudheid in de band en crew van dertig man. De gitarist is te ziek om op te treden, gelukkig vinden we net op tijd een andere topmuzikant en we werken deze avond al met twee andere invallers. Esther heeft koorts en ze voelt zich beroerd. Met een flinke dosis paracetemol houdt ze zich op de been. Chela lazert tijdens de show de trap af en even later stapt Patty in de zoom van haar te lange broek dus die maakt ook een enorme klapper. Een pijnlijk stuitje en een blauwe hand. En helaas….ik ben schorre Corry sinds de oor- en keelpijn van een paar weken geleden. De paracetemol is niet meer aan te slepen bij ons, maar wij zijn op ons best als het zwaar wordt, vrolijk en vol zelfspot want the show must immers go on en dat kunnen we goed. Het feest is er niet minder om.

Cyste

Omdat ik me zorgen maak over de aanhoudende heesheid na het doorzingen met een ontstoken keel ga ik naar een KNO-professor. De apparatuur waarmee ze naar je stembanden kunnen kijken is enorm verbeterd. Ik zie zelfs het litteken van de operatie van 23 jaar geleden. Daarna is mijn stem nooit meer zo soepel geworden als voorheen. Ik moest 23 jaar alles uit de kast trekken om die stem los te zingen. En de dokter en ik zien onmiddellijk waarom: die cyste van toen is niet helemaal verwijderd. Wat een ellende… 23 jaar minder lol beleefd aan zingen! Voorzichtig manoevreer ik me door de liedjes. Een paar hoge uithalen verdeel ik tussen de meiden maar dat blijkt overbodig want zoals altijd is het publiek het mooiste onderdeel van onze show. Alle liedjes worden van voor naar achter meegebruld. Het maakt ze helemaal niets uit dat deze schorre Corry aan het schmieren is. Ik maak me er eigenlijk ook niet meer druk om. Ik sta in Orpheus elke minuut te genieten van onze geweldige fans.

We hebben één dagje om bij te komen en dan op naar Carré!

Schorre Corry en de kneusjes gaan daar eens flink huishouden, we hebben er zin in.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden