Margriet logo
null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Misschien waren al die gezelligheidsdagen met bubbels me aan het opbreken? Verstopping, boertjes en veel valse lucht zaten me dwars

Er zit iets niet helemaal lekker in de buik van Angela. Ze is niet fit. Dus besluit ze de boel eens te laten doorspoelen.

Sorry lieve lezers, dit wordt een beetje een vies praatje. Meestal voel ik me kiplekker in mijn lijf. Ik ben topfit volgens mijn trainer Adam. Klein maar fijn, loeisterk en vol energie, zegt hij, en hij heeft er verstand van.

Flinke steek

Maar de laatste maand hoorde ik mezelf zuchten dat ik moe was en bij een bezoek aan een osteopaat (voorkomen is beter dan genezen) voelde ik een pijntje toen hij op mijn buik drukte. Dat pijntje kwam wat vaker naar boven de dagen erna. Niets ernstigs, maar als je nooit buikpijn hebt en toch een beetje een hypochonder bent, kan het je bezig houden. De buikpijn werd erger en niet van de stress zoals vroeger toen ik klein was. Toen ik tijdens mijn training ineenkromp van een flinke steek in mijn buik, schrok de trainer. Hij vond dat ik even niet moest trainen totdat ik wist wat het was.

Misschien waren al die gezelligheidsdagen met bubbels me aan het opbreken? Mijn dagelijkse ritueel op de wc was wat verstoord. Verstopping, boertjes en veel valse lucht zaten me dwars, dus besloot ik meer water te drinken en wat rustiger te eten. Met weinig resultaat helaas.

Ik besloot een hoge darmspoeling te boeken. De darmspoelingmevrouw stuurde me naar een winkel om vezels te kopen zodat ik goed voorbereid (lees: iets leger) bij haar aan zou komen. Nou dat heb ik geweten… Midden in de nacht - gek tijdstip - begon het te werken. Ik leek wel een geit: harde kleine keutels (sorry lieve lezers), maar goed… ik zette door. Ik nam wat extra lijnzaad en pitten in de yogurt en besloot al snel helemaal geen zuivel meer te nemen en havermelk aan te schaffen. Ook bruiswater liet ik even staan. Langzamerhand kwam er wat beweging in mijn opgeblazen buik.

Incontinentiematje

Vandaag ging ik naar Marjorie voor een hoge darmspoeling. Ze vertelde me dat ze ooit leed aan de ziekte van Crohn, ze kreeg uiteindelijk zelfs een stoma, en dat ze zich liet omscholen en een hoge-darmspoelingspecialist werd. En zo heeft ze zichzelf beter gemaakt. Ik was dus in goede handen bij haar, weliswaar op een incontinentiematje met een slang in mijn achterste, maar toch. Je moet wat. Het is niet zo sexy allemaal. Sorry.

Ze legde me precies uit waar mijn darm geïrriteerd was en ik liet het maar gebeuren, gaf me over, want ik wil me weer kiplekker voelen. Van de week moet ik nog eens terugkomen en ondertussen pre- en probiotica slikken, veel groenten eten, geen zuivel, suiker of bruiswater. Ik heb braaf ja geknikt en ik ga het allemaal doen.

Haar antwoord op mijn vraag hoe zoiets ineens komt, beviel me niets: ‘Ach, als je ouder wordt verandert je microbiële biotoop.’ Maar toen ze me daarna tien jaar jonger schatte, voelde ik me ineens stukken beter.

Angela Hypochonder Groothuizen is mijn naam. Volgende week ben ik weer topfit, nu eerst nog eens zo’n vies vezeldrankje.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Elke dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela. Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden