Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Mijn innerlijke Pleegzuster Bloedwijn wordt wakker en ik mag mijn volwassen stoere dochter lekker verzorgen

Na een paar weken luieren tijdens haar vakantie, begint Angela meer energie te krijgen om wat klusjes te doen. Maar eerst wordt haar innerlijke Pleegzuster Bloedwijn aangewakkerd.

Het werd tijd. Het moest. Je kunt iets blijven uitstellen, maar dan wordt het een steeds groter ding. Vandaag gaan we de boel schilderen. Geen schilder te vinden natuurlijk, dus ik moet zelf aan de slag. Het was een heerlijke vakantie in eigen land in mijn recreatiehuisje, maar al die tijd zag ik dat de verfkwast er echt weer eens overheen moest. Dus nu - in mijn laatste vakantieweek - gaan we schilderen.

Ik word altijd een duizendpoot genoemd die alles kan, of zelfs een multi-talent, maar dat is echt niet waar. Ik kan heel veel dingen helemaal niet, al heeft dat volgens mijn gezin meer met luiheid te maken. Als ik op een trapje sta, kom ik nog steeds nét niet bij bijvoorbeeld de gordijnrails, dus ik voel me vaak - letterlijk - tekortschieten.

Energie

Na al dat geluier de afgelopen weken heb ik genoeg energie en eigenlijk ook wel zin om dit klusje te doen. Maar daarna moet ik echt weer kwartier maken in Amsterdam. Ik weet amper nog hoe mijn huis in Amsterdam er uitziet. Ik woon daar nu vijf maanden en ik ben nog steeds een hondje dat z’n mandje niet kan vinden, maar het ontheemde gevoel is nu wel weg. Gelukkig maar.

Van de week appte onze aanloper dat ze voor ons wilde koken, dus waren we weer met ons vijven lekker bij elkaar. Het diner werd verplaatst naar het huisje van mijn oudste bloedje. Ze is door haar enkel gegaan en kan er niet meer op staan. Ze is verdrietig omdat ze haar filmklus moest afzeggen en dan is het wel zo fijn als je familie om je heen is. Mijn innerlijke Pleegzuster Bloedwijn wordt wakker en ik mag mijn volwassen stoere dochter lekker verzorgen.

Kraamtranen

Dan gaat mijn telefoon en ik zie dat het ons nichtje is, de dochter van mijn zusje. Ze is een piepklein wezentje dat drie kinderen heeft en nu bevallen is van een premature tweeling. Toen ze klein was, kwam ze vaak bij me logeren in de weekenden en we namen haar mee op vakantie. Ze was altijd een vast onderdeel van ons gezin, maar toen ze zelf moeder werd zagen we haar alleen nog maar bij familiegelegenheden en het intense contact verwaterde.

Als ik opneem hoor ik haar al snikken. De kraamtranen hebben de overhand want ze ligt in Utrecht, ver weg van Alkmaar. Ik begrijp tussen de snikken door dat ze zo ontslagen wordt uit het ziekenhuis en naar het Ronald McDonald Huis aan de overkant mag. Haar man is de kinderen aan het halen in Alkmaar zodat ze kennis mogen maken met hun nieuwe broertjes (één kilo per stuk, piepkleine wezentjes in de couveuse) en ze is opeens enorm verdrietig en alleen. Pleegzuster Bloedwijn springt in de auto om haar bij te staan.

Pleegzuster Bloedwijn

Ik zie de twee wondertjes dapper ademhalen in de couveuse en ik ben tot op het bot ontroerd. Als eerste van mijn grote familie maak ik kennis met ze. Ik heb mijn nichtje vier hele uren voor mezelf, ik kus de kraamtranen weg, stel haar gerust en zo komen we weer heel dicht bij elkaar.

Als het hele gezinnetje geïnstalleerd is in het Ronald McDonald Huis rijdt Pleegzuster Bloedwijn tevreden naar huis. Vandaag maak ik de huisschilder in me wakker… Ben benieuwd.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden