Margriet logo
null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Mijn bloedje heeft stress voor iets wat als ontspanning is bedoeld, maar het onbekende terrein zorgt voor stress

De dochter van Angela, die graag veilig thuis zit en het liefst nieuwe dingen uit de weg gaat, besluit te solliciteren op een bijbaantje.

Mijn jongste bloedje houdt niet zo van dingen doen die ergens zijn waar ze nog niet eerder is geweest of die ze nog nooit heeft gedaan (dit in tegenstelling tot haar moeder, die niets anders lijkt te doen dan steeds weer nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe dingen aangaan).

“Wat moet je doen dan schat?” vraag ik als ze wat zenuwachtig ronddribbelt en diepe zuchten slaakt, ze antwoordt op een toon alsof ze zo naar het front wordt gestuurd: “Float yoga, mam!”
Float yoga blijkt een yogales op een wiebelend luchtbed in een zwembad, extra verwarmd ondanks de energiecrisis. Dus mijn bloedje heeft stress voor iets wat als ontspanning is bedoeld, maar het onbekende terrein zorgt voor stress. Als ze ’s avonds thuiskomt en enthousiast begint te vertellen over hoe heerlijk en moeilijk het allemaal wel niet was (‘en toen viel ik toch het water in mam!’) weet ik dat ze weer een stapje heeft gezet.

Het kindeke is het liefst veilig thuis aan het schilderen of samen met de vaste vriendenpossie aan het chillen. Maar die vrienden slepen haar gelukkig ook mee naar klimmuren, yogalessen, trampolinespringen of de bioscoop. Op andere dagen nemen ze mijn woonkamer over om samen Japanse anime’s te bekijken.

Op een missie

Het bloedje woont dus zonder al te veel kosten nog heerlijk bij haar moedertje in (we zijn hele goeie ‘roomies’) én ze heeft hier thuis het fijnste atelier van Amsterdam tot haar beschikking. Een paar keer per week verdient ze wat geld bij als afwasser in een vegan eettentje. Koptelefoon op, afgesloten van de wereld lekker de vaat regelen in haar hoekje van de keuken. Ons hoogsensitieve bloedje kan dat net aan.

Maar als ze ergens leest dat het Van Gogh Museum medewerkers zoekt, begint het toch te kriebelen. Ze besluit zich aan te melden voor de selectieprocedure en ik zie dat ze op een missie is. Ons bentobox-kindje dat van elke boterham een Japans origamikunstwerkje weet te maken, rustig en heel precies werkt en alles kan maken met haar handige vingertjes wat ze maar wil. Regelmatig vraag ik me af waar en van wie ze dat gepriegel nou heeft. Niet van mij of haar vader, maar eerlijk gezegd moet ik af en toe aan mijn moedertje denken, die kon ook ontzettend goed en precies knutselen met die kleine vingertjes van haar.

Niet lullen maar poetsen

Het bloedje koopt nette schoenen (‘dúúr mam!’) en een keurig bloesje in een vintagewinkel en de dag voor het kennismakingsgesprek heeft ze álles maar dan ook echt álles al gelezen over het Van Gogh Museum.

Een uur te vroeg vertrekt ze (‘om maar niet te stressen over tijd’). Ze fietst voorbij en opeens zie ik een volwassen vrouw. Mooi en zelfbewust, met dieprode wangen van de zenuwen, dat dan weer wel.

Als ik na twee uur nog niets heb gehoord, begin ik te appen en als er niet onmiddellijk een antwoord komt, bel ik haar op: En? “Ze hebben me niets gevraagd! Niets! Alleen maar kletsen over de werkzaamheden en ik geloof dat ik door de tweede ronde ben. Ik denk dat ik geschikt ben en nu wil ik dit baantje, mam!”

Vandaag was haar eerste dag. Er stonden twee wekkers en ook ik zou komen checken of ze wel wakker was geworden, maar dat bleek niet nodig. En daar ging ze... Meteen een dag van negen uur, morgen weer en overmorgen ook. Direct maar even door de moeilijke beginfase heen. Door de rijstebrijberg heen eten, gewoon even doen. Niet lullen maar poetsen.

Vanavond is ze aan het chillen met haar vrienden boven in de woonkamer, maar de mannen worden er op tijd uitgegooid. “Ik moet morgen werken jongens!”

You go girl!

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden