Margriet logo
Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Je wint het niet van de zwaartekracht, maar ik probeer het proces te vertragen met veelvoudig onderhoud

Hoewel de moeder van Angela soms wat commentaar op haar voorkomen had, doet Angela er tegenwoordig van alles aan om er goed uit te blijven zien.

Mijn moedertje zag er tot haar laatste dag, op haar tweeënnegentigste altijd tiptop uit. Lippenstiftje op, nagellakje, oogjes opgemaakt, haar prachtige witte krullen opgefluft en elke dag een andere outfit. Ons moedertje van één meter vijfenvijftig waar we allemaal zo van hielden lag beeldschoon in haar kistje.

Goed voor de dag komen

Haar laatste lippenstift staat als herinnering op de make-upplek waar ik mezelf in een handomdraai weet te transformeren. Na al die jaren haar en make-up kan ik dat heel snel, ik heb het geduld niet om er lang mee bezig te zijn.

Mijn moeder vond het altijd jammer als ik slordig gekleed zonder make-up, of zonder zelfs maar een borstel door mijn lange haar gehaald te hebben, bij haar kwam koffiedrinken. Ze vond dat je elke dag je best moest doen om er verzorgd uit te zien want ‘dat houdt je op de been’ en ‘je wilt goed voor de dag komen, het helpt’.

Onderhoud en zelfverwenning

Aan het einde van haar leven verzuchtte ze wel eens: “Vroeger had ik altijd zo ontzettend druk met het gezin en huishouden en nu heb ik het alleen maar druk met mezelf.” Doorlopend onderhoud. Haar agenda stond vol monumentenzorg en mijn oudste zus Joke bracht haar overal maar heen. Van de dokter naar de kapper, manicure, pedicure, schoonheidsspecialist, masseur, podologe en nog veel meer. Toen ze ouder werd kwam de verzorging vaker aan huis. We hebben haar met veel liefde verwend.

Ik moest eraan denken toen ik eens op een rijtje zette wat ik op een dag allemaal doe aan onderhoud en zelfverwenning - je moet toch de kosten in de gaten houden.

Het begon vanmorgen bij Leco. Een fikse uitgroei werd weggewerkt en er ging zeker zeven centimeter af. ‘Happy new hair day’ zegt hij als hij me uitzwaait.

Daarna door naar de podologe want ik heb zere voeten na 62 shows van tweeënhalf uur dansen op hakken. Aansluitend een pedicure omdat ik een venijnige terugkerende ingegroeide teennagel heb. ’s Avonds op de bank doe ik vaak een elastiekje om mijn teen om een knobbel weg te krijgen en een irritant plastic ding tussen alle tenen om die voeten weer in het gareel te krijgen. Volgende week heb ik een behandeling voor mijn lijf en één voor mijn gezicht en hals (wat gebéurt daar met die nek? Het lijkt wel een gordijntje).

Proces vertragen

Je wint het niet van de zwaartekracht maar ik probeer het proces te vertragen met veelvoudig onderhoud. Ik rol regelmatig een yogamatje uit, mediteer, slaap acht uur per nacht en doe twee keer per week een work-out. En ik heb vier steile Amsterdamse trappen tussen mijn keuken en mijn slaapkamer en een vergeetachtige natuur. Wat kwam ik hier ook al weer doen?

Van de week hadden we een (misschien wel de allerlaatste) fotosessie met de Dots. Mark de Groot is een topfotograaf waarmee ik 27 jaar geleden voor het laatst gewerkt heb. Het was een vrolijk weerzien. De haar- en make-updames leverden uitstekend werk af en de hippe styling maakte de pret compleet. Daar stond ik weer met mijn ‘zussies’ te dansen in het licht voor de camera. Na bijna 45 jaar kunnen we het nog steeds goed; poseren met elkaar. Sterk en weerbaar met 60+-rimpeltjes. De foto’s stonden er weer best snel op en het resultaat was geweldig.

Mijn moedertje zou trots op me zijn.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden