Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

In de hotelkamer slaat het onverbiddelijk toe: Heimwee met een grote H. Ik móet nu naar huis

Angela blijft na haar retraite nog een paar dagen in Londen. Een uitdaging voor haar, omdat ze last heeft van heimwee en het ‘ik-moet-nú-naar-huis’-gevoel begint op te spelen.

Heimwee. Alsof er op een zomerse dag een donkere, warme, stinkende deken over me heen valt. Als kind had ik er al last van, dus ik ging nooit uit logeren. Ik herinner me een vakantie in Brabant als zesjarige waarbij ik mezelf elke nacht in slaap huilde en niet kon eten. Totdat die lieve mensen mij maar vervroegd naar huis brachten. De schaamte was groot, maar de heimwee groter.

Slaapfeestjes; helaas, nooit gelukt. Een schoolreisje met de lagere school lukte alleen als mama meeging. Met de middelbare school naar Parijs was ook al zo’n schaamtevol gebeuren. Mijn leraren herkenden me niet meer. Die vrolijke, altijd lawaaiige Angela veranderde in een sneu muurbloempje. Toch vertrok ik op mijn vijftiende stoer voor een jaar naar Amerika en ondanks de vreselijke heimwee die me af en toe overviel, heb ik het volgehouden. En later met mijn Dots de wereld door was ook afzien, maar gelukkig had ik mijn zusjes om me heen.

De laatste keer dat ik een echte aanval had, was toen ik na een buitenlandse reis vast kwam te zitten in Parijs. Ik miste mijn kindjes zo ontzettend, dat ik de plotselinge onzekerheid of onze vlucht die dag nog wel door zou gaan, niet aankon. De control freak in me ging loos. Ik liet mijn koffer uit het vliegtuig halen en boekte holderdebolder een trein naar Amsterdam. Het vliegtuig arriveerde tegelijkertijd met de trein en ik was vooral heel veel geld kwijt.

Het ‘ik-moet-nú-naar-huis’-gevoel

Ik kan niet uitleggen wat er met me gebeurt, maar het IK-MÓÉT-NÚ-NAAR-HUIS-gevoel is vreselijk. En neemt over.

Nu ook. Na een week in retraite (iets persoonlijke groei-achtigs) op een Engelse boerderij met fantastische mensen om me heen wil ik, zoals Gordon zou zeggen, ‘met gillende banden naar huis’. De mensen van de retraite hadden me nog zo op het hart gedrukt om vooral niet onmiddellijk te vertrekken, maar nog even daar in de natuur te blijven. Prima! Maar dan wel thuis.

Dus ik snel naar Londen. Grote drukke stad, mijn natuurlijke habitat. Ik boek een veel te duur hotel en een massage. Dat is precies wat ik nodig heb… denk ik. Maar waarom niet in mijn vaste hotel The Rembrandt waar ik me thuis voel? God mag het weten.

De massage is goddelijk, maar al videobellend met mijn gezin in de hotelkamer slaat het onverbiddelijk toe: Heimwee met een grote H.

IK MOET NÚ NAAR HUIS! Ik wil wel zwemmen naar Nederland!

Volgeboekte treinen en peperdure vluchten

De treinen zijn volgeboekt. Als ik met een hartslag van 200 bijna een peperdure KLM-vlucht boek die al over een uurtje vertrekt en die ik écht niet op tijd ga halen en ik bovendien The Rembrandt al geboekt en betaald heb voor de komende twee nachten, kom ik tot bezinning. Ik ken mezelf in deze situatie en dat loopt nooit goed af. Dan ben ik nog verder van huis. Met een flink gat in de begroting.

Eenmaal in het hotel kom ik tot rust. Ik zwem, wandel, fiets, bezoek musea en sla me dapper door de heimwee heen.

Morgen mag ik naar huis.

Best jammer, ik begin er net in te komen.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden