Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Het is vijf jaar geleden dat ik besloot definitief af te vallen. Ik moest en zou van die menopauzekilo’s af

Angela denkt terug aan een groot verlies van vijf jaar geleden, maar ook aan haar rigoureuze besluit van toen: definitief korte metten te maken met die extra kilo’s.

Het is een druilerige maandagochtend, zo’n herfstige ochtend die alle zomervibes definitief verdrijft. Een grijs wolkendek hangt laag over de Amsterdamse gevels en regendruppels op mijn ramen maken van het uitzicht op het oude centrum van Amsterdam een ansichtkaart. Het valse geklingel van de toren maakt het compleet. Ik zit lekker in mijn nieuwe stoel met een kop koffie te genieten van alles wat ik zie.

Eindelijk voel ik me thuis in dit nieuwe huisje, het heeft me een dik halfjaar gekost. De nieuwe stoel, een spotgoedkoop bio-ethanol openhaardje én het spectaculaire uitzicht maken samen een veilig eilandje waar ik ongestoord kan werken en ontspannen. De afgelopen week hebben we de tour weer opgestart met vier voorstellingen achter elkaar dus vandaag mag ik rustig aandoen van mezelf.

Liefde, geen rouw

Als ik mijn laptop openklap, zie ik dat het vandaag alweer vijf jaar geleden is dat een dierbare vriend plotseling overleed. Hij was net 52 jaar geworden en opeens was hij er niet meer. Tien jaar lang had hij voor zijn zieke vrouw gezorgd naast zijn werk als cameraman. Voor zij stierf, vroeg ze mij om een beetje op hem te letten en dat deed ik graag. Hij kwam mee op vakantie, werd de mentor van ons oudste bloedje, die ook filmt, en we waren erbij toen hij een nieuwe liefde vond. Maar opeens was hij er niet meer. Hij liet een dochter en een zoon achter. Een drama.

Ik merk dat ik met liefde aan hem denk zonder dat ik rouw voel. De retraite afgelopen zomer heeft me goedgedaan. Ik heb daar flink wat rouw en verdriet van me afgeschud en dat was hard nodig. Het heeft me rust gebracht en mijn eetlust aangeslingerd.

Menopauzekilo’s

Het is ook vijf jaar geleden dat ik besloot definitief af te vallen. Ik moest en zou van die menopauzekilo’s af. Als weightwatcher maakte ik al gezonde keuzes en ik sport mijn hele leven al tegen wil en dank (want eigenlijk ben ik lui) maar die extra kilo’s toendertijd wilden er maar niet af. De rouw die zich in mijn maag nestelde zorgde dat ik geen eetlust meer had. Ik ging onder begeleiding van een arts het Alizonne-dieet doen en besloot nooit meer wijn te drinken. De kilo’s vlogen van mijn lijf en met kerst 2017 had ik weer het gewicht van mijn tienerjaren en dat is zo gebleven. Tijdens de pandemie en lockdown stortte mijn leven even in en toen moest ik er voor het eerst voor zorgen dat ik niet te dun werd (want op mijn leeftijd moet je kiezen tussen je kop of je kont volgens Catherine Deneuve) maar daar kwam ook mijn weightwatchers-kennis van pas. Ik zit inmiddels al jaren lekker in mijn (iets te ruime) vel.

Oeverloos tafelen

Vandaag is een rustdag, dus ik klap nu mijn laptop dicht en ga wandelen naar de lunch die ik heb met mijn tv-posse. Astrid, Karin, Anita, Irene, Carolien en ik vormen een eetclubje. Astrid zoekt het perfecte restaurant én is onze huisvinoloog, Irene regelt de afspraken, wat altijd een uitdaging is met zes drukke agenda’s. We gooien ons hele leven op tafel in de veilige wetenschap dat alles binnenskamers blijft en we gaan ouderwets oeverloos tafelen. Ik heb enorme trek.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden