Margriet logo
Header columnisten Angela dec23 Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Het allerleukste van radio maken is een luisteraar spreken en dan zijn of haar speciale plaat te draaien

Angela kreeg onlangs de kans om radio te gaan maken. Die greep ze met beide handen aan. Het is even wennen, en vooral veel leren, maar ook heel erg genieten!

Toen ik elf jaar oud was, kreeg ik een rood plastic transistorradiootje op batterijen van mijn broer. Gewonnen op de kermis. Ik was er ontzettend blij mee.

Radio Veronica was toen de populairste piraat, maar die was slecht te ontvangen in Alkmaar. Het werd Radio Noordzee. Ik zette mijn wekker op zes uur om de eerste show (was dat niet de nieuwslezer Marc van Amstel?) te beluisteren. Ik was een enorme radiofan. Na school huiswerk maken met ‘Driemaster’ van Leo van der Goot op de achtergrond.

Hou ’m in de lucht

De piraten moesten legaal worden, dus er werden leden geworven. ‘Radio Noordzee! Hou ’m in de lucht’ was de slogan waarmee de dj’s Tony Berk, Alfred Lagarde, Ferry Maat en jawel zelfs een jonge John de Mol het land in gingen. Ze wensten elkaar prettig weekend met een: ‘Hou ’m in de lucht’, maar op mijn leeftijd ontging me het dubbelzinnige karakter daarvan. Ik was dertien toen ik het promotieteam tegenkwam op de markt in Alkmaar. Ik hielp mee met leden werven en bleek er zo goed in dat ik werd uitgenodigd om met de karavaan mee door het land te trekken.

Het waren topweken en ik genoot als piepjonge fan van de rondreis door ons land samen met mijn favoriete dj’s. Toen mijn eerste plaatje met mijn band Howling Hurricane moest worden geplugd in Hilversum kwam ik die gasten weer tegen. Later, als Dolly Dotje, kreeg ik verkering met Erik de Zwart en liep ik in de beroemde Veronica-villa iedereen weer tegen het lijf. Het was een mannenwereld, cowboys allemaal, met Tineke de Nooij als nuchter stralend middelpunt.

Grote schoenen om te vullen

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik de kans om Tineke bij Max Radio 5 op te volgen, elke zaterdagmiddag tussen twaalf en twee. Grote schoenen om te vullen, maar vooruit. Laten we het doen! Het was lastig te combineren met de grote tour die ik aan het doen was, maar ik heb mijn kans gepakt. Tot mijn plezier is Erik de Zwart inmiddels mijn collega, als presentator van het Top 40 Hitdossier.

Deze week had ik eindelijk tijd om me te verdiepen in de technische kant van het radiomaken. Schuifje open, dat andere schuifje dicht, ‘vergeet niet dat knopje’ en ‘hoe kom ik ook al weer terug bij dat editprogramma?’ Lekker kroepoeken en vaak dezelfde fout maken tot het opeens redelijk gaat. Het kikkerde me op; nieuwe dingen leren is leuk. Mijn geweldige eindredacteur Martijn kwam langs om me op weg te helpen. Hij had mijn zoon kunnen zijn en we zijn samen zo goed in grootse plannen maken. We vormen nu al een vrolijke tandem en proberen ‘flowend’ door het programma te gaan. Dat lukt niet altijd, maar leuk is het wel. We floreren alle twee als het spannend wordt en er iets dreigt mis te gaan, we houden van op het randje lopen.

Schuifje open, schuifje dicht

De muziek op Max Radio 5 wordt zorgvuldig bij elkaar gebracht door een samensteller en een computerprogramma. Muziek van de jaren zestig tot nu. Het allerleukste van radiomaken is een luisteraar te spreken en dan zijn of haar speciale plaat te draaien. Schuifje open, schuifje dicht, microfoon open en gáán!

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial.

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden