Margriet logo
Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Fantastisch om samen griezelend door die spookhuizen te lopen, waar acteurs je de stuipen op het lijf jagen

Angela geniet van het Halloweenfeestje dat haar dochter heeft georganiseerd en denkt terug aan de Fright Nights van een paar jaar geleden.

Ik ga net lekker op de steiger zitten om over het water te staren als de zon, vlak voordat hij ondergaat, toch nog even achter de wolken tevoorschijn komt. Ik geniet van het zonnetje en de feestgeluiden achter me. Vandaag vieren we de verjaardag van mijn oudste bloedje. Ze was op haar verjaardag aan het draaien in het buitenland, dus vandaag maken we het goed en vieren we haar leven. Mijn bloedjes zijn goed in het organiseren van feestjes en filmavonden met een thema en al hun vrienden doen trouw mee.

Fright Night

Ik herinner me nog een Halloweenfeestje in de kelder, toen ze nog op de lagere school zaten. Dagenlang werd er geknutseld om er een echte dungeon van te maken. We hadden enge spookgeluiden uit speakers, spinnenwebben met grote spinnen en ze hadden zich allemaal verkleed en zonder terughoudendheid enge zombi-make-up op hun jonge snoetjes gekwakt. Het was hilarisch en gelukkig hebben we de foto’s nog.

De inspiratie voor de dungeon hadden ze opgedaan bij Fright Night, een Halloweenavond in Walibi. Een paar jaar lang ging ik met een groepje kinderen naar deze avond en dat was ontzettend leuk en goed. Als je nog nooit met je kinderen naar Fright Night bent geweest… doe het! Het is fantastisch om samen griezelend door die spookhuizen te lopen, waar acteurs je de stuipen op het lijf jagen. Ze zijn geschminkt als een onderdeel van een muur en als ze ervan loskomen om je even vast te grijpen, schrik je je dood. Dat werk. Het waren heerlijke avonturen met de kids.

Live action role playing

Nu is de groep uitgebreider dan ooit met vrienden die ook van ‘larpen’ houden. Larpen is live action role playing, een nogal populaire bezigheid voor nerds zoals mijn bloedjes en hun posse. Omdat iedereen een creatief beroep heeft, wordt dit zeer serieus genomen. Ze nemen rustig het openbaar vervoer met een grote pompoenhoed op hun hoofd.
Het thema is namelijk herfst.

De woonkamer van ons huisje op een eiland is versierd met kerstlichtjes met grote takken met bladeren uit eigen tuin eromheen gewikkeld. Er staan pompoenen, kaarsen en speciaal in het thema gebakken taarten op tafel. Vroeger waren de lekkernijen spekkies en cola, maar tegenwoordig hebben ze vier verschillende soorten gin op het menu en dat zorgt ervoor dat er steeds luider en enthousiaster wordt gelachen. Een perfecte zondagmiddag met een herfstig zonnetje met allemaal leuke mensen.

Vreugdegeschal

Ik vertrek op tijd naar Amsterdam en laat de posse achter op het inmiddels pikdonkere eiland. Als ik wegvaar met de boot zie ik in het donker de twinkelende lichtjes in de tuin verdwijnen, maar ik hoor het vreugdegeschal tot in de haven.

Later op de avond, als de alcohol nog wat overmoediger maakt, springt een van de jonge mannen onder luid gejuich in het ijskoude water. De filmpjes druppelen in de loop van de avond de groepsapp binnen en als een tevreden moederkloek leef ik op afstand mee.

Homo Ludens. De spelende mens moet je altijd blijven koesteren in jezelf.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden