Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Er zal nog wel van alles doodgaan en herplant moeten worden, maar mijn Hangende Tuin hangt

Angela geniet enorm van de natuur. Helaas staan er geen bomen voor haar Amsterdamse woning en dus besluit ze op een andere manier een groene oase te maken.

Mijn ouderlijk huis in Alkmaar stond om de hoek van de Alkmaarse Hout en het Zanderslootje dat je zo het Heilooër bos inleidde. Als het thuis weer eens vol zat met vrienden van mijn broers en zusters die allemaal tegelijk aan het paffen waren terwijl ze nog een kopje koffie van mijn moedertje kregen, ontsnapte ik graag met Joris de hond naar de Hout. Samen met jeugdvriend Wimpie, maar nog vaker alleen struinde ik wat af. Een soort Kees de Jongen met een hoofd vol dromen en zorgen. Ik kwam doorgelucht en vrolijker thuis. En nog steeds gedij ik in het groen.

Geveltuintjes

In Amsterdam moeten we het vaak doen met geveltuintjes en die zijn steeds populairder. Een paar stenen voor het huis eruit en hup, groen erin. Prachtige autoloze tussenstraatjes zijn groene oases met pruimen en vijgenbomen geworden. Er staan in Amsterdam één miljoen bomen! Helaas niet voor mijn deur, want wij wonen in een toeristen- en uitgaansgebied. Er wordt voor mijn deur luidkeels genoten zeg maar. Ik vind het wel gezellig en slaap overal doorheen. Het carillon, het geschreeuw, de lawaaiige schoonmaakkarretjes en het gepiep van de vrachtwagens die vroeg beginnen.

Volstrekt gelukkig

Achter ons familiehuis dat we in 2020 verkochten, lieten we een oogverblindende wintergroene stadsoase met enorm veel bloei in de zomer achter. Gelukkig heb ik de foto’s nog en af en toe laaf ik me eraan. Ook de tuin op ons eilandje in Vinkeveen is een toevluchtsoord om in rond te dwalen of om ergens een fijn leesplekje te vinden. Daar in de natuur ben ik volstrekt gelukkig. Nu het niet meer zo warm is, wordt het tijd om mijn illegale platje in Amsterdam om te toveren tot een piepklein hangend tuintje van Babylon.

In het tuincentrum laat ik plantjes door mijn handen gaan en kies intuïtief iets uit voor mijn verticale tuin. Nog wat grotere planten voor in de bakken en dan is de winkelwagen vol. Het past allemaal precíés in mijn kleine autootje. Om de boel op mijn platje te krijgen moet ik tachtig meter van mijn huis met de knipperlichten aan parkeren en dan zes keer lopen met mijn armen vol planten om alles naar binnen te brengen. Daarna de auto ergens parkeren en dan al die planten stuk voor stuk huisvesten in lappen vilt met zakken die aan de muur hangen. Het piepkleine platje knapt er onmiddellijk van op. Ik ook.

Groen fleurt op

Vanaf de trap begroet het groen je al uitbundig en dit is nog maar het begin, er zal nog wel van alles doodgaan en herplant moeten worden, maar mijn Hangende Tuin hangt. Het groen fleurt me op. Soms loop ik even naar de tuinkamer om naar het dakterras te kijken (je moet het toch wat grandeur geven, wie het kleine niet eert).

Het huis begint me steeds beter te passen. De grote kamerplanten, verdeeld over drie verdiepinkjes zijn eigenlijk te groot voor de ruimtes maar ook zij voelen zich meer thuis. Ze gedijen steeds beter en het groen neemt langzaam bezit van dit huis. Mijn groene oase in een stenen jungle. Ik gedij.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden