Margriet logo
Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Één keertje mochten hun vader en ik Dungeons and Dragons meespelen, maar we begrepen niet hoe het werkte. Sindsdien zijn wij verbannen als spelers

Angela's dochters zijn gek op fantasy role-playing. Haar oude doorzichtige zwangerschapsjurk komt daarbij goed van pas.

“Zo! Zit je lekker achter de geraniums mam?” Mijn oudste bloedje stapt onze keuken binnen waar ik net even voor het raam zit met uitzicht op een heel druk stukje Amsterdam-centrum. Het huisje heeft een kunstig geveltje dat regelmatig gefotografeerd wordt door toeristen en de lege houten bakken voor het raam schrééuwden om geraniums. Een dikke golvende bloemenzee die tierig de bakken uit bloeit, zoiets hadden we voor ogen toen we de plantjes kochten. Maar de westenwind staat pal op de gevel en ze zien er geïntimideerd uit. Ielig en wapperend op lange steeltjes, hier en daar is er een al geknakt. Het houdt nog niet over met de bloemenzee zeg maar.

Dungeons and Dragons

Mijn dochters hebben straks hier in de keuken een Dungeons and Dragons-avond met hun vaste vriendengroep. D&D is het spel dat gespeeld wordt in de Netflix-serie Stranger Things. Het is een fantasy role-playing game met elfen, dwergen, draken, tovenaars. De oudste is de Dungeon Master en zij heeft de wereld geschapen en het scenario verzonnen. Met dobbelstenen wordt het verhaal uitgespeeld en dat kan alle kanten op gaan. Vanuit de woonkamer op de derde verdieping hoor ik ze enthousiast schreeuwend en lachend hun rol spelen; ze zitten diep in het spel. Ondertussen bekijk ik het derde seizoen van Stranger Things waar de hoofrolspelers óók D&D spelen. Mijn kinderen en hun posse zijn allang volwassen maar nog net zo fanatiek.
Één keertje mochten hun vader en ik meespelen maar we begrepen niet hoe het werkte en wat er van ons verlangd werd (‘wie is er nu aan het winnen?’) en sindsdien zijn wij verbannen als spelers.

Paddenstoelen en elfen

Een paar weken geleden bezocht de posse een cosplay convention in kasteel Haarzuilens. Ondanks hun knalvolle schema’s hadden ze allemaal bewerkelijke kostuums gemaakt en zo gingen ze het openbaar vervoer in, met enorme paddenstoelmutsen (een halve meter doorsnee) op het hoofd en bijbehorende paddenstoelenpakjes aan. Ze oogstten veel bekijks samen in de tram en trein. De foto’s laten een blije vriendengroep paddenstoelen en elfen zien, picknickend in het gras met andere nerds, ridders, trollen in de achtergrond. ’t Is een hobby mensen, en Smulprins en ik weten niet van wie ze dit hebben, want wij waren op die leeftijd in de 80’s alleen maar rock ’n roll cool aan het doen. In onze kostuumpjes van verwassen Levi jeans en leren jasjes.

Zwangerschapsjurk als elfenkostuum

Ondanks onze verbanning hebben ook wij een verzegelde brief ontvangen, een uitnodiging voor een cosplay dag op ons eilandje in Vinkeveen. Smulprins heeft besloten als elfje te gaan. Mijn ouwe doorzichtige zwangerschapsjurk, die ik ooit droeg live op tv, staat hem geweldig met zijn lange gespierde lijf en zijn woeste manen. Een paar puntoortjes erop en hij ziet er beeldig uit. Van mij wordt verwacht dat ik als kwaadaardige dwerg kom (nauwelijks cosplay, zo noemen ze me hier toch al) maar ik heb op die elfendag al een radioshow én een voorstelling… in een strak rood kostuumpje doe ik net alsof ik twintig ben.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden