Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

De zomer werd definitief uitgeluid met de avond die je wist dat zou komen en waar we al maanden naar uitkeken

De vakantie van Angela is nu echt tot een einde gekomen. De zomer werd definitief afgesloten met een filmavond waar ze al maanden naar uitkeek.

En dan is opeens de rust verdwenen. De laatste twee dagen van mijn vakantie besluiten we ons fijne eilandhuisje weer eens friswit te schilderen. Ik ben niet zo’n enthousiaste doe-het-zelver, helaas. Esther, mijn dotszuster, wél. Die timmert, stuct, zet kasten in elkaar, naait ingewikkelde hoezen. Ik laat het liever door iemand anders doen, maar echte schilders zijn druk of met vakantie dus daar ga ik, vol goede moed zelf het avontuur aan. Een dag alles afplakken met tape en de volgende dag rossen met de rollers. Moet kunnen, hoe moeilijk kan het zijn? Wel onhandig dat ik nooit ergens bij kom met mijn lengte, dus ik moet op en af het trapje stappen om maar geen hoekje te missen. Krijg je mooie billen van denk ik maar.

Omdat ik over drie weken weer ga touren heb ik het trainen weer opgepakt. Het is een brute combinatie; schilderen boven je macht én een eerste pilates-les na de vakantie. Mijn lijf kraakt en piept. De afspraken rijgen zich aan elkaar vast, een podcast, een inzing-dag voor de allerlaatste single van de Dolly Dots, een huwelijk dat ik als Babs mocht sluiten en mijn zaterdagmiddagradioshow voor Max. Allemaal leuke dingen, maar wel even wennen na een maand van lui boeken lezen.

Filmavond

De zomer werd definitief uitgeluid met de avond die je wist dat zou komen en waar we al maanden naar uitkeken. Onze eerste posse-filmavond in lange tijd. Ooit begonnen met Game of Thrones, toen ze allemaal nog tieners van 15, 16 waren. Ik heb ze volwassen zien worden en ze zijn me dierbaar. De appgroep baggert al weken vol met voorpret, memes, gifs en met hoofdletters getypte waarschuwingen voor spoilers op social media. Omdat de meerderheid van de posse zelf in de film werkt, worden alle mogelijke scenario’s van House of the Dragon uitgebreid besproken.

De dag ervoor is de keuken al bezet door het jongste bloedje en haar vriendin die samen broden bakken, soep koken en al hun talent inzetten voor de creatie van een Iron Throne-taart: drie lagen bloedvergieten, een ijzeren troon met bovenop een geschubd drakenei. Cocktailglazen krijgen een druipende rand bloederig fondant en de cocktails zelf bijpassende namen (Incest on the Beach hadden ze verzonnen, heel thematisch verantwoord allemaal).

Net als vroeger

Na het uitgebreide ‘drankjes waar je de volgende dag spijt van krijgt’-drinken gaan we eindelijk met z’n allen naar de kleine woonkamer boven waar we, net als vroeger, dicht tegen elkaar aan schuiven. Gordijnen dicht, geluid op 10 en luidkeels de leader meezingen. Tadampapadaaadam, in een stikheet donker woonkamertje.

De eerste aflevering wordt wel zes keer stilgezet voor nóg een drankje en ‘Jongens even op pauze want ik moet naar de wc!’ en ‘Oh is het rookpauze?’ ‘Wacht wacht! Wat gebeurde er? Stukkie terug!’

Na ruim zes uur hevige emoties is het gebeurd. We moeten twee weken wachten voordat we weer twee afleveringen hebben gespaard. Ik ga op tijd naar bed en geniet van het geluid van de nabeschouwing vanaf de andere verdieping. Lieflijk opgewonden geschreeuw.

Ik heb ze gemist de afgelopen pandemiejaren.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden