Feriet Tunc (header Angela) Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

‘De zang en muzikanten klinken geweldig en de onrust van de dagen ervoor maakt plaats voor opwinding’

Angela is opgewonden dat eindelijk de Sisters on tour-tour van de Dolly Dots wordt hervat.

Op de carpoolplaats begroeten we elkaar uitbundig terwijl tourmanager Frank alle bagage en kostuums wegwerkt in het busje. Vandaag is D-Day, we pakken de Sisters on tour weer op na vijf maanden stilstand. Het eerste deel van de reis is bijna altijd en groupe bijpraten. Daarna vallen de gesprekken uiteen in subgroepjes en het laatste deel van de reis ligt iedereen nog even voor zich uit te staren, of juist met de ogen dicht.

Ik vind het fijn om een kleine kleedkamer voor mezelf te hebben om te rekken en strekken en vervelende zangoefeningen te kunnen doen, maar wel het liefst naast de grote verzamelkleedkamer van de rest met gezelligheid en koffie. Anita vindt haar plekje ergens in een gang onder de tl-buizen en Esther is meestal al klaar.

Waar staat wie

We doen een extra lange soundcheck om tegelijkertijd een nieuwe choreografie te repeteren. De band speelt geduldig hetzelfde stukje steeds opnieuw, zodat wij het kunnen oefenen. We nemen lopend alle placeringen op het grote podium door. Waar staat wie en wanneer? Op welke maat gaan we de trap af. We weten het bijna …

De zang en muzikanten klinken geweldig in mijn oortjes en de onrust van de dagen ervoor maakt plaats voor opwinding. Voor je het weet is het tijd om met elkaar te eten, want de crew is al een dag aan het werk. Tijd om uit te rusten voor het spektakel begint. Bij de Dots is eten zo ongeveer het belangrijkste onderdeel van alles.

Daarna begint het grote smeerwerk op mijn gezicht. Op het grote toneel moet je veel meer make-up aanbrengen dan op tv. In de spiegel zie ik een oudere vrouw met te veel zware make-up op haar rimpels, maar van tien meter afstand lijk ik minstens tien jaar jonger met die enorme plakwimpers waar ik zeker een kwartier foeterend mee bezig ben geweest.

Stuiterend de bühne af

Het wordt een euforische avond en stuiterend komen we de bühne af. De meiden stappen in de bus terug naar de Randstad maar de muzikanten, Marc, de manager en ik blijven overnachten in Zwolle; ik was wel toe aan een korte vakantie.

De volgende dag wandel ik naar Museum de Fundatie. Een indrukwekkende geplette glinsterende bol boven op de gevel. Niet iedereen zal er blij mee zijn geweest - zo gaat dat - maar ik vind het een prachtig gebouw, ook van binnen. Ik tref het. Er is een expositie van Rob Scholten, de veelgeplaagde kunstenaar.

We zaten ooit op dezelfde middelbare school. Ik herken hem op een jeugdfoto. Ik wist dat Rob een interessante kunstenaar is en dat hij prachtig kan schilderen, maar ik werd weggeblazen door de hoeveelheid kunstwerken van zijn hand. Rob is in een langdurend conflict met de gemeente Den Helder verzeild geraakt. Hij verloor zijn benen bij een bomaanslag en daar kent het grote publiek hem helaas van, maar hij is vooral een kunstenaar van deze tijd. Gaat dat zien.

Tijdens de tweede avond in Zwolle zit mijn broer Jos met zijn gezin in de zaal. Mijn broer is retemuzikaal en altijd eerlijk in zijn kritiek, maar over de show is hij vol lof. Ik ben er blij mee. Als we naar huis rijden, horen we dat er nog dertien voorstellingen bijgeboekt zijn. Wát zijn we een mooi afscheidsrondje aan het maken. We hebben de spierpijn er graag voor over.

Angela Groothuizen Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden