Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

De week waarin ik alles mag van mezelf: mijn perfecte vakantie

Na 10 dagen retraite in Engeland kwam Angela weer terug in haar vertrouwde Amsterdam. Nu geniet ze van haar perfecte vakantie op het eiland.

‘Boven mij, op de vlucht trekken kisten vol toeristen
wolkensporen in de hemelsblauwe lucht
maar ik hoef nergens heen want geen stralen die het halen
bij de zon die op je valt in Vinkeveen’
(uit: Vinkeveen (zomer); J.Beuving/A.Groothuizen)

Zomer in Nederland. Ik houd er van. Na 10 dagen retraite in Engeland glijdt mijn eerste vakantieweek op mijn eilandje loom voorbij. Ik slaap, lees, zwem me lanterfantend door de dag heen en de enige vraag die ik mezelf af en toe stel is op welk fijn plekje ik nu eens ga zitten chillen. Wordt het de comfortabele stoel onder de wisteria of of toch de hangmat achterin de tuin tussen een appel- en perenboom? Of toch de luie sofa op de zacht schommelende drijfsteiger met uitzicht op de plas?

In stilte

Er zijn heel veel plekjes hier op het eiland waar je je kunt terugtrekken. Schaduw- en zonplekjes omringd door opdringerige natuur. Gekwetter van vogeltjes, gegak van de ganzen, gesnater van eendjes en heel af en toe een bootje met mensen dat voorbij pruttelt, verder is het stil. Het doet me denken aan de maandenlange lockdown in de zomer van 2020 waarin ik hier ook in mijn uppie in de stilte zat. Het enige verschil met toen zijn de vele strepen in de lucht van de vliegtuigen. Mensen op weg naar een vakantieadres. Ik krijg appjes van vrienden die op buitenlandse campings net zoveel Nederlanders tegenkomen als thuis.

Toen ik verleden week na een dag treinen weer thuis in Amsterdam kwam, zat mijn gezin op me te wachten met een maaltijd en champagne. Tot half twee ’s nachts hebben we zitten kletsen voor de open deuren in de woonkamer. Het balkonhekje wordt nog gerestaureerd dus we hebben vrij uitzicht. Het perfecte plekje om het uitgaansleven van Amsterdam te bestuderen. De stad zinderde nog na van de hitte en de uitgelaten vrolijkheid van het uitgaanspubliek was aanstekelijk. En dan mijn geliefden om me heen, beter wordt het niet.

Perfecte vakantie

En nu deze week waarin ik alles mag van mezelf… mijn perfecte vakantie. Om niet helemaal te vereenzamen zorg ik dat ik elke dag wel iemand zie. Donderdag mocht ik een soort van side-kick zijn bij Jurgen van den Berg op NPO radio 1. Jurgen is erg goed in wat hij doet. Dus ik kijk graag de kunst bij hem af nu ik bij Max op radio 5 elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur een radioprogramma mag maken (dat sla ik niet over, ook al heb ik vakantie; veel te leuk). Ik heb nu een vaste eindredacteur, een leuke, jonge, scherpe gast die helpt om het programma vorm te geven. Afgelopen zaterdag ging ik na de radioshow toch nog even naar Amsterdam om wat van de Canal Parade en Prideweek mee te pakken. Ik zat daar met een dochter en haar vriendinnen te picknicken voor de open deuren terwijl we naar al die vrolijke mensen met regenboogvlaggetjes op hun wangen keken.

En nu, terug op het eiland, ga ik misschien wel mijn yogamatje uitrollen… of niet. Ik heb nóg zo’n week voor de boeg.

Vinkeveen
Tijd verstrijkt
Witte wijn en zonneschijn en
weer een zomeravond die oneindig lijkt

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden