Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

De rockers van Europe dragen nog steeds dezelfde vale spijkerbroek als vroeger, maar nu piept er een buikje overheen

Angela en de Dots maken tussen hun eigen touroptredens door even een uitstapje naar een festival.

We zitten opgetogen in de bus op weg naar het Hello Festival in Emmen. Het is een leuke afleiding om weer eens op zo’n groot festivalpodium te staan, tussen alle theatervoorstellingen door. Om acht uur, na Orchestral Manoeuvres in the Dark en vóór de Zweedse band Europe (je weet wel, van The Final Countdown) gaan wij optreden.

Patty is een bikkel

We hebben de ‘Sisters on tour’-set aangepast en zelfs nog een nummer toegevoegd. Er wordt hard gerepeteerd in de bus, maar ja… die tekst hè… zo’n nieuwe tekst beklijft niet meer zo snel. Er worden steekwoorden op handpalmen gekalkt, op hoop van zegen dan maar. Patty is flink verkouden, hoesten, zere oren, zere keel en ze klinkt als een schor kikkertje. Langzaam opwarmen, een beetje vernevelen en bubbelen door een buisje in een flesje water. Allemaal trucjes om de stembanden te laten slinken en te hydrateren. Patty is een bikkel, dus ik maak me geen zorgen.

De knalroze festivalent is enorm. Backstage zijn er zitjes buiten in het gras. Grote trucks vol apparatuur en instrumenten staan in slagorde naast elkaar. De organisatie verloopt soepeltjes. Alle apparatuur staat kant-en-klaar op ‘risers’ en wordt zo vanaf de laadklep het podium op gerold.

Rockers met een buikje

De opblaasbanken backstage maken een angstaanjagend sissend geluid als je erop gaat zitten maar het maakt ons allemaal niet uit. We zitten heel erg tevreden met de band en crew te eten in de buitenlucht, de mannen van Earth Wind and Fire, Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) en Europe in hun eigen bubbel iets verderop. Allemaal oudere heren. De rockers van Europe dragen nog steeds dezelfde vale spijkerbroek als vroeger, maar nu piept er een buikje overheen. De haren zijn nog steeds lang en iets te enthousiast geverfd. Ze zijn een beetje zenuwachtig, maar als headliner spelen ze als laatste en de hele tent zal plat gaan. Ik loop er stikgelukkig rond. Het voelt zo vertrouwd, zo’n festivalomgeving. Vroeger hebben we dit soort evenementen vaak gedaan, het zit in ons DNA.

Microfoons met snoeren

Alle rockgoden van weleer rubbernekken mee als we in onze rode strakke pakkies naar het podium wandelen. De techniek is veel beter dan vroeger. Het geluid zit nu direct in je oor en je kunt jezelf altijd horen. Wij hebben nog festivals gedaan met microfoons met snoeren. Het leven van een artiest is gemakkelijker geworden door de techniek.

Geluksscheut

Een enorme mensenmassa juicht ons toe als we het podium op komen. Het is overweldigend als ze allemaal met ons meezingen. Ik geniet van elke seconde. Terwijl we ons in het zweet dansen en zingen, voel ik me weer twintig. Door het daglicht kan ik de gezichten van de mensen goed zien, ik kan álles goed zien en ik voel een diepe geluksscheut. Ik kijk Anita aan en we omhelzen elkaar even tijdens het zingen en dan dansen we weer verder.

Patty blijkt gewoon al haar hoge zangpartijen te kunnen zingen, de steekwoorden op de handpalmen waren eraf gezweet maar werden nauwelijks gemist en na tachtig uitzinnige minuten lopen we doodop maar gelukkig van het podium.

Vijf meisjes van zestig plus. Yeah!

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden