Margriet logo
Angela Groothuizen Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

‘Dag piano… ik heb geen plek meer voor je’

Angela's verhuizing komt op gang en iedereen helpt mee, van jong tot oud. Of alles in het nieuwe huis gaat passen, is nog maar de vraag.

Ondanks zijn lengte van bijna twee meter noemen we onze GVR Toon consequent ‘kleine Toon’ of Toontje. Mijn schoonvader was namelijk ooit ‘grote Toon’, maar die is inmiddels alweer zeven jaar geleden overleden. Vroeger namen we schoonvader Toon, zijn zusje tante Cor en mijn moeder Atepetaat mee op vakantie, samen met mijn vrienden en hun kinderen. Jarenlang hebben we samen vakanties en verjaardagen gevierd met onze hoogbejaarden en kinderen in vrolijke vakantiehuizen. Onze kinderen zijn samen opgegroeid in een samengestelde familie met bonus-oma’s en opa’s. Zo word je vanzelf broers en zussen.

Steile Amsterdamse trappen

‘Kleine Toon’ is inmiddels eigenaar van een verhuislift en dat is in Amsterdam een prima investering, omdat hier meubilair altijd via blok en touw of een verhuislift moet worden verplaatst. De hel. De Amsterdamse trappen zijn gewoonweg te steil en te smal.

Het is geweldig om alle bloedjes strak met elkaar te zien samenwerken. Het loopt gesmeerd. De piano, stellingkasten en filmapparatuur moeten van diverse verdiepingen veilig de verhuisbus in.

Verstandige jonge volwassenen

En dan een enorme IKEA-kast die al járen in de weg staat. Dat ellendige grote ding wordt opgehaald door Nigel, de kleinzoon van mijn oudste zuster, die óók weleens meeging op vakantie. Die lieve vrolijke kindertjes van toen zijn allemaal volwassen en goed terechtgekomen. Wiesje, de oudere zus van Toon (met haar lengte van 1.57 m ongeveer de helft van haar broer) is redactielid bij De slimste mens, Pepijn studeert aan Codarts en speelde mee in de voorstelling Snowponies van Alex Klaasen, Goos, zijn jongste broer, studeert techniek en toneel aan de toneelschool, Tijmen, de oudste is chef-kok. Mijn oudste is filmmaker en de jongste kunstenaar. Allemaal verstandige jonge volwassenen die de afgelopen twee jaar zonder mopperen de pandemie uitzaten en nu allemaal keihard uit de startblokken aan het schieten zijn. Ze weten van aanpakken, helpen elkaar en vinden zo langzaam hun weg.

Guerrilla-actie

Via een chatgroep werd een strak plan afgesproken en tot mijn grote plezier kan ik nu rustig schrijven terwijl de piano via een raam op de lift wordt gezet. Het is een guerrilla-actie zonder vergunning op een zondagochtend nu de straat nog nét een weekendje open ligt en er geen verkeer langs hoeft. Dag piano… ik heb geen plek meer voor je, maar niet getreurd; ik heb diverse elektrische piano’s en Pepijn kan sowieso beter pianospelen dan ik. Iedereen wel, geloof ik.

Gaat het passen?

Nu hoef ik alleen nog maar stickers te plakken met ‘grofvuil’, ‘verhuizen’ en ‘opslag’. Appeltje, eitje en ik heb nog een volle week voordat de echte verhuisploeg alles leegtrekt. De vergunning voor de verhuizing naar ons nieuwe plekje laat nog op zich wachten omdat er een tram moet worden omgeleid (sorry Amsterdammers, de tram maakt twee dagen een omweg). Ik ga een weekje logeren bij Smulprins in Vinkeveen en de dochter slaapt bij haar zus.

Ondertussen ben ik inmiddels de eerste blauwe ‘1e etage-stickers’ aan het vervangen voor nieuwe rode stickers (derde verdieping) omdat ik toch dát kastje en die schilderijen op een andere verdieping wil. Het is allemaal gokken want of het gaat passen weet ik niet helemaal 100 % zeker. De voorpret is er niet minder om. Ik ben blij.

null Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden