Feriet Tunc (header Angela) Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

‘Daar stond ze, ons introverte kunstenaartje met knalrode wangen. Ze vond het maar bar ongemakkelijk alle aandacht en lof’

Angela gaat naar de solo-expositie van haar talentvolle jongste dochter. Ze is ongelooflijk trots!

Mijn jongste bloedje is naar de kapper geweest. Ze ziet er gesoigneerd, maar vooral stoer uit in een zwart kanten bloesje en een kort zwart broekje met daaronder grote zware stappers. Ze smeert nog wat rode lipstick op haar mond en trekt met vaste hand een strakke eyeliner op haar ooglid. Hoppa … onze kunstenaar, een beetje zenuwachtig is klaar voor haar eerste solo-expositie als kunstschilder.

Bijna alles verkocht!

Toen ze verleden jaar afstudeerde tijdens de ongezellige - we mochten er niet bij zijn als ouders - coronatijd werd ze geselecteerd als een van de twintig Sprouts-talenten van de SBK om te exposeren. Bijna al haar schilderijen zijn toen verkocht. Best een fijn begin in onzekere tijden waar je als beginnend kunstenaar je plekje moet vinden.

Ik was ergens met haar vader achter een pilaar aan het kletsen toen mijn oudste zuster op ons af kwam: “Kom, kom nou! Nona heeft een prijs gewonnen.”

Bar ongemakkelijk

We renden terug naar de expositieruimte en daar stond ze, ons sensitieve introverte kunstenaartje met knalrode wangen van de opgelatenheid en een zweterige bovenlip onhandig een enorme bos bloemen en een prijs in haar armen vast te houden. Ze vond het maar bar ongemakkelijk alle aandacht en lof. Er circuleert trouwens een foto op Instagram waarop dit tafereel te zien is inclusief haar twee ouders die met verbijsterde gezichten net te laat binnen rennen.

Door de verhuizing liep ze achter op schema met het schilderen van een drieluik: enorme schilderijen voor een kunstexpositie in de Janskerk in Utrecht vanaf 2 juli. Samen met acht recent aan de HKU afgestudeerde kunstenaars heeft ze de opdracht heeft gekregen om werk te maken rond het thema Ruimte waar het licht kan komen. Laat dat maar aan het bloedje over.

Veilig in haar glazen stolp

Onze Amsterdamse trap in het nieuwe huis bleek te smal voor die grote doeken van anderhalf bij twee meter. Takelen had ook geen zin, want de ramen zijn te klein. Ze moest de schilderijen uit elkaar halen en weer opnieuw opspannen voordat ze weer verder kon schilderen en toen bleek die solo-expositie opeens voor de deur te staan. Ik verwachtte een gestrest klein kipje , maar ze is vrolijk en werklustig. Het atelier met de grote ramen op de tweede verdieping laat een heel levendig stuk Amsterdam zien. Buiten een drukte van jewelste, maar ons introvertje voelt zich veilig in haar glazen stolp terwijl ze gestaag doorwerkt.

Ons bloedje is volwassen geworden

Vandaag was de opening. Vijftien schilderijen, sommige piepklein: vijf bij zes centimeter andere weer veel groter. En opeens staat ons bloedje te speechen! Rustig, grappig en zelfverzekerd vertelt ze over haar werk: “...een reeks waarin je mensen observeert die zich niet bespied wanen, maar diep in gedachten opgaan in een bezigheid. Gewone dagelijkse taferelen. Maar ook mensloze ruimtes die in de context van deze reeks ook bespied lijken.”

Ze is volwassen geworden. Mijn kleintje staat helemaal aan en een halfuur later zijn er al zes werken verkocht.

Ik knal uit elkaar van trots.

Angela Groothuizen Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden