Margriet logo
Angela Groothuizen Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

‘Dáár ga ik me toch een mooie illegale groene oase van maken’

Net als de zoektocht naar een ander huis écht nijpend dreigt te worden, komt er een verlossend berichtje van Angela's makelaar.

Opeens is daar een appje van de makelaar. ‘Krijg net iets doorgestuurd. Bovenhuis met een prima oppervlakte, geloof ik. En je kunt er blijven wonen.’ Tien minuten lopen van ons huidige huis midden in het toeristenwahalla met tour & ticketswinkels, rondvaartboten, hamburger- en nutellabakkers staat een werkelijk beeldschoon pandje zich heel knap te weren tussen al die schreeuwerigheid. We hadden het al vaker opgemerkt en nu wordt het ons opeens te huur aangeboden, op het moment dat onze woningnood echt begint te schuren. Die ochtend was mijn bloedje alweer twee keer afgewezen voor een antikraakatelier en zat ze er even doorheen. We konden allebei wel wat goed nieuws gebruiken.

Een eigen voordeur

Gisteren mochten we het komen bekijken. Een eigen voordeur, mensen! Dan een Amsterdamse steile trap naar de eerste verdieping. De ruimtes zijn smaller en kleiner dan we gewend zijn, maar de grote ramen en het uitzicht op heel veel druk Amsterdam maakt veel goed. Alles is gerenoveerd mét centrale verwarming (we hebben nu twee oude gaskachels). Vier kleine etages boven elkaar. Op de eerste etage is de keuken met eettafel en een logeerkamertje waar ik een platje ontdek! Zo’n luchtkokerplatje zonder veel zon, maar mensen... Dáár ga ik me toch een mooie illegale groene oase van maken.

De tweede etage wordt het mooiste atelier van Nederland voor het kind, met achterin haar slaapkamer. Weer een verdieping hoger ga ik mijn chill- en woonkamer maken. Met deuren die openen naar een piepklein balkonnetje met zicht op álles. Achterin zit een kleine badkamer met zo’n eibad met zwarte kranen, want dat is hip (vooruit dan maar).

Benieuwd naar de herrie

De zolder heeft een mooie kamer voor en dat wordt mijn slaapkamer. Het zal mij benieuwen hoe erg de herrie zal zijn, anders verhuis ik alsnog naar het achterkamertje waar ik nu een studiootje en kleding heb bedacht.

Terwijl we met glimmende oogjes door het gezellige huisje struinen, beginnen we de boel al in te richten en zien we de juiste kleuren op de muren voor ons. We lopen drie, vier keer het huis door om het een beetje in kaart te brengen en we raken langzamerhand verliefd op de plek. Ik blijf weer iets te lang bij mijn net ontdekte platje staan en vergeet eigenlijk de keuken te bekijken. Zat daar nou wel of niet een afwasmachine in?

Angst weglachen

Door alle opwinding vergeten we zelfs foto’s te maken. Na alle teleurstellingen van de afgelopen weken durven we nog niet echt blij te zijn voor we het huurcontract hebben getekend, maar de dames die de zaken regelen lachen onze angst weg.

Het goede nieuws kwam nog diezelfde dag. Het is van ons! De bijgevoegde plattegrondjes bleken een schoot in de roos. We lieten alles uit ons handen vallen om geconcentreerd te rekenen, tekenen en uit te knippen om te kijken of de spullen wel passen. Niet alles kan mee, maar het is verder perfect. Een balkonnetje aan de voorkant, een platje maar toekomstige oase aan de achterkant en een serre met uitzicht op de stad. Ik ben een urban girl.

Angela Groothuizen Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden