PREMIUM

‘Borsten zijn aanstootgevend geworden. Waarom eigenlijk?’

Angela vindt, samen met programmamaker Stella Bergsma, dat we het gewoon over onze borsten moeten kunnen hebben. En dat doet ze dan ook. Lekker eerlijk.

Laten we onze borsten even in het zonnetje zetten.

Stella Bergsma zegt ergens in haar docuserie Sorry voor de tieten: “Te klein, te groot, te scheef, te bloot, je weet nooit wie je nu weer met je borsten voor het hoofd stoot.” En het was ook nog ‘free the nipple day’ en waarom ook niet? Die heerlijke zachte delen van het vrouwenlichaam vind ik altíjd mooi en ontroerend of ze er nu groot, klein, oud of nét ontluikend bij hangen. Ze troosten, voeden, maar zoals Bergsma zegt: “de lading rond borsten is steeds negatiever geworden.” Borsten zijn aanstootgevend geworden. Waarom eigenlijk?

Pronte jongens

De allerfijnste plek op aarde waren mama’s borsten. Daar, tussen de ‘riche nature’ van mijn moeder, rook het hemels en je was er absoluut veilig. Toen mijn moeder met haar lengte van 1.58 m en cup G een borstverkleining onderging, was ze na de operatie maar liefst drie kilo lichter en had ze nog steeds een comfortabele C-cup om tegenaan te liggen. De avond voor haar operatie hebben we in stijl afscheid genomen van mama’s voorgevel. We zijn allemaal tegen haar aan gaan liggen: broers, zusters, aanlopers. Mijn moedertje was tot haar dood op haar 92ste dolgelukkig met haar nieuwe pronte jongens en verlost van die eeuwige rugpijn.

Ingetrokken tepel

Het was in ‘the summer of love’ in het zomerbad toen een langharige hippiejongen me eens toesnauwde dat ik een bikinitopje moest dragen. Ik was tien jaar oud en me onmiddellijk bewust van mijn nog niet ontloken borstjes.

Een paar jaar later in datzelfde zomerbad werd ik door een groep jongens op de grond gedrukt terwijl ze mijn topje losmaakten. “Ze heeft maar één knopje,” hoorde ik ze mompelen. In mijn enorme familie hebben veel vrouwen één ingetrokken tepel. Ik ook en da’s best jammer, want ik vind twee ook leuker.

Stieftietje

Mijn oudste dochter had als te vroeg geboren zuigeling niet de kracht om die tepel eruit te zuigen. De borstvoeding stopte al snel aan die kant en toen had ik één enorme opgezwollen melkborst rechts en een treurig borstje links, mijn stieftietje. Het maakte me niets uit. Ik genoot van mijn baby aan de borst.

De jongste was verslaafd aan de tiet. Ik had opeens twee prachtige tepels op twee enorme borsten en ik was er blij mee. Na negen maanden bouwde ik de voeding af en mijn stieftepel trok zich als vanouds weer terug.

Nu, 23 jaar later ligt mijn thuiswonende jongste bloedje nog steeds elke dag even tegen mijn borsten aan. Haar commando ‘op de bank’ betekent dat er geknuffeld moet worden. Toch een groot geluk om je twee volwassen dochters tegen je aan te hebben liggen.

En laten we het alsjeblieft niet vergeten meisjes, na al die troost en voeding zijn onze borsten en tepels er ook voor onzelf ... heerlijke erogene zones waarmee gespeeld mag worden.

Lof aan alle borsten. Free the nipple.

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela Groothuizen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden