Margriet logo
Angela Groothuizen Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

‘Best treurig om je op je 62ste zo druk te maken over een nieuw, leuk avontuur’

Het is nog maar zes uur als ik wakker schrik. Normaal zou ik me nog even omdraaien maar ik voel een krampje in mijn maag. Aiaiai! Ik ben zenuwachtig! Vandaag is mijn allereerste radioshow bij Max op NPO Radio 5 en het zijn grote schoenen die ik moet gaan vullen na het afscheid van Tineke de Nooy.

Ik voel de verantwoordelijkheid naar al die trouwe luisteraars van Tinus op mijn schouders drukken en dat leidt tot een balletje in mijn maag en een verward hoofd. Hoe ik ook probeer weer in te slapen, de onrust neemt alleen maar toe, dus geef ik het op. Ik spoel de te korte nacht weg onder de douche en besluit rustig mijn weekendkranten te lezen. Kopje koffie erbij en dan komt het vast goed! Helaas...

Bal in mijn maag

Mijn gedachten vliegen alle kanten uit, ik kan mijn hoofd niet bij het nieuws houden. Laat ik dan nog maar wat informatie over liedjes en artiesten verzamelen, denk ik. Ook daar loop ik op vast door alle gedachten die me aan het overnemen zijn. Stofzuigen en opruimen, dan gaat het vast beter! Maar na een kwartier woest schoonmaken met iets te veel kabaal op de vroege ochtend (sorry buurman) is de bal in mijn maag alleen maar groter geworden. Best treurig om je op je 62ste zo druk te maken over een nieuw, leuk avontuur.

Ik probeer de zenuwen te duiden maar dat helpt niet… mijn adem zit hoog en de kramp in mijn maag verspreidt zich door mijn lichaam om zich lekker in mijn schouders te nestelen. Nog een kop koffie dan - ik wéét best dat koffie niet helpt, maar ik ben een koffieleut en verknocht aan de cafeïne.

Lees ook: ‘Ik zit hier woedend na te trillen’

Dansen helpt bij álles

Omdat ik al jaren zenuwachtige talenten help met ontspannen voordat ze de bühne op gaan, weet ik best veel trucjes om snel in balans te komen, dus begin ik met de ademhalingsoefeningen van ‘iceman’ Wim Hof. De eerste twee rondjes mislukken volledig omdat ik mijn hoofd er niet bij kan houden. Nog even wat yoga doen? Of toch nog eens naar de muzieklijst kijken of die niet spannender kan? Uiteindelijk wordt het wild dansen op Billie Eilish en gelukkig, dansen helpt bij álles, mensen!

Lief, vrolijk en ontspannen

Op weg naar het mediapark, waar ik al 43 jaar kom, rijd ik twee keer verkeerd. Pas als ik de hilarische Pim Pam Podcast van Theo Maassen en schrijver Henk van Straten beluister, ontspan ik een beetje. Veel te vroeg kom ik in de studio aan en onmiddellijk voel ik de warmte van omroep Max. Iedereen is lief, vrolijk en ontspannen. Ze hebben er zin in en dat helpt. Ik ga achter de microfoon staan, maar mijn hoofd steekt amper boven de tafel uit. Ik word toegelachen en de tafel wordt met een druk op de knop verlaagd.

Voorwaarts!

Opeens is het twaalf uur en zijn we begonnen, tussendoor dans ik een beetje op de muziek. Lieve appjes van luisteraars stromen binnen en voor ik het weet is het voorbij. Jammer: ik begin er nét in te komen. De kop is eraf en van nu af aan is het voorwaarts! Ik verheug me erop.

Over Angela Groothuizen

null Beeld

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden