Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Als Cheel zich bij ons voegt, wordt ze lang geknuffeld door ons en de mensen van onze crew

Rotterdam heeft een bijzondere plek in Angela’s hart. En dat gevoel wordt versterkt tijdens een bijzonder optreden, vlak na het overlijden van de moeder van Angéla (Cheel).

‘Ik zou hier best kunnen wonen’ hoor ik mezelf mompelen terwijl ik naar de indrukwekkende skyline van Rotterdam kijk.

Ooit, lang geleden, waren mijn twee zussen allebei getrouwd met Rotterdammers. Vanuit Alkmaar, mijn geboortestad, kachelden we begin jaren 70 geregeld in brakke auto’s met 140 km per uur Rotjeknorwaarts. Laagvliegen heette dat. Levensgevaarlijk hard en zonder gordels — die waren nog niet verplicht en wij waren nog stom.

Als pubertje nam ik vaak in mijn uppie de trein naar Rotterdam en dan genoot ik van de dynamiek van die veel grotere stad dan ons Alkmaar, dat toen nog een lieflijk provinciestadje was. Rotterdam maakte de ‘urban girl’ in mij wakker. Mijn zusters verhuisden uiteindelijk terug naar Alkmaar en ik vertrok naar Amsterdam, die andere grote stad waar ik inmiddels al 44 jaar woon. Toch… Rotterdam zit al die tijd ook in mijn hart.

Rottûrdam

Voor de laatste shows voordat de vakantie begint zijn we neergestreken in Hotel New York. De lucht trilt van de hitte, maar op de Kop van Zuid blijft het aangenaam vertoeven door het lekkere windje en die prachtige brede Maas. Het enorme terras zit vol met relaxte Rotterdammers en de bediening is vrolijk, vriendelijk en lief én ze spreken Nederlands. Ook wel eens leuk, thuis in Amsterdam Centrum is Engels steeds vaker de voertaal. Rotterdammers lijken sowieso wel aardiger en liever dan die Amsterdammers met hun stekelige humor.

“Kome wij uit Rottûdam?” vraagt bandleider Sven aan de tot de nok gevulde Nieuwe Luxor. Net als de meeste bandleden is hij zelf Rotterdammer. Vooral vanuit de engelenbak klinkt het correcte antwoord, in dezelfde moddervette tongval “Kejje da niet horìh dan?” Daar zit de harde kern, de rest van de zaal roept luidkeels ‘yeah’. Import waarschijnlijk, maar ze hebben wel hun thuis gevonden in die zinderende stad. Indrukwekkende architectuur, grote schepen die rustig voorbij varen, snelle watertaxi’s die er tussendoor laveren. Rotterdam voelt voor mij als een buitenlandse stedentrip.

Liefdevol en ontroerend

Het is de ochtend van onze vierde show in het Nieuwe Luxor als ik hoor dat Gonnie, de moeder van Chela, in haar slaap is overleden. Ze was al een paar weken erg ziek. We huilen om onze lieve spirituele sister en haar moesje, maar Cheel laat ons weten dat ze sowieso wil spelen die avond. Het is de laatste voorstelling voor de vakantie. Als ze zich bij ons voegt, wordt ze lang door ons geknuffeld. De mensen van onze crew, brede stevige Brabanders, staan in een rij te wachten om haar ook even vast te houden. Het is ontroerend liefdevol.

Al tijdens de opening vertelt Chela zaal over Gonnie, “zodat het niet tussen mij en jullie in staat.” Ze zegt dat ze juist nu bij ons en het publiek wil zijn. Een staande ovatie is haar deel, we huilen even lekker mee en dan gaan we loos. Het leven wordt samen met de fans gevierd en met hese stemmen en krakende botten stappen we twee uur later het podium af.

Fantastische plek

We gaan nog ‘even’ met de band een drankje drinken in een geweldig kroegje waar twee vinyldraaiende dj’s ons alweer snel aan het dansen krijgen. Tot mijn grote geluk lopen we er twee muzikanten van onze vorige band tegen het lijf; ze wonen vlak in de buurt. We dansen, drinken en kletsen tot drie uur ’s nachts en voelen ons gedragen door Rotterdam.

Amsterdamse humor: ‘Rotterdam? Waar legt dat dan?’ Nou mensen, Rotterdam ligt aan de Maas en is een fantastische plek. Ik zou hier best kunnen wonen.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Elke dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden