Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Alles wat ook maar riekt naar de jaren 80 is uit de kast getrokken voor een filmavondje ‘Stranger things’

De filmavondjes van vóór corona mogen weer en worden dan ook meteen in ere hersteld. Dus zit Angela met een heel gezelschap in vol ornaat te kijken naar de Netflix-serie Stranger things.

Terwijl buiten toeristen rondscharrelen in de zwoele lucht van een warme zomeravond gaan bij ons de gordijnen dicht. We zitten met twaalf man tegen elkaar geplakt in onze kleine verduisterde woonkamer om samen de twee laatste afleveringen van Stranger things te bekijken. We hebben er lang op moeten wachten om dit weer met elkaar te beleven, het is alweer zes jaar en twee huizen geleden dat we met deze filmposse begonnen aan de Netflix-serie.

Veel bloed

We hadden al een prachtige filmavondtraditie opgebouwd met Game of thrones. Met hapjes in stijl (cupcakeshoofden van de hoofdrolspelers gespietst op prikkers rondom een taart met de ijzeren troon – bloed … véél bloed). We zaten toen ook al op warme zomeravonden plakkerig tegen elkaar aan met een beamer op een groot doek te kijken en het waren altijd legendarische samenkomsten.

Toen kwam corona en mochten we niet meer bij elkaar komen. Dat was best erg. Er werd vooral via zoom gecommuniceerd terwijl er simultaan gekeken werd naar favoriete series. Alleen, maar niet eenzaam. Toch een stuk minder gezellig.

Strangerthingen

Inmiddels zijn het jongste bloedje en ik alweer twee keer verhuisd en is de nieuwe woonkamer veel kleiner maar dat maakt niemand iets uit. Dus zitten we hutjemutje in de klamme hitte tegen elkaar aan om samen te gaan Strangerthingen.

In de afgelopen weken heeft ieder voor zich nog eens de eerste drie seizoenen bekeken als voorpretterij. De oude Game of thrones-chat werd weer in gebruik genomen en draaide direct overuren door alle emoties die gedeeld moesten worden. Tiktok en Facebook moesten worden vermeden om niet geplotspoiled te worden, wat niet iedereen lukte. Maar nu is het eindelijk zover! Zondagavond klokslag acht zitten we helemaal klaar om samen de finale te beleven.

Jaren 80

Iedereen is in stijl gekomen. Tuin- en bandplooibroeken, zweetbandjes, fluoriserende joggingpakken, getoupeerde haren, versgekweekte snorren en uitzinnige make-up. Álles wat maar riekt naar de jaren tachtig is uit de kast getrokken en het bonte gezelschap zit uitgelaten boven op elkaar in de woonkamer te transpireren in het lycra. De laatste twee afleveringen duren samen vier uur, maar door de verwachte plas-, rook- en ‘wie wil er nog een gin tonic?’-pauzes wordt de eindtijd geschat op half twaalf.

Gejoel en applaus

Het is fascinerend om die inmiddels afgestudeerde filmacademietalenten te horen discussiëren over het script, de effecten, plottwisten, montage en de karakters. Uitgebreid fluisteren ze elkaar de waarschijnlijke ontwikkelingen door en meestal hebben ze gelijk. De scènes in Rusland worden volgebabbeld en gebruikt om drankjes te halen. ‘Te voorspelbaar’ klinkt het. De zelfopoffering van een van de karakters wordt luidkeels weggehoond, de coming-out van een ander krijgt teder commentaar. Aan het einde zit iedereen weer ademloos te kijken en bij de aftiteling klinkt gejoel en applaus.

De app pruttelt nog wat na de volgende dag met wat polaroids en mag nu weer sluimeren. Tot het najaar, dan begint House of the dragon, een prequel van Game of thrones. Deze filmavonden met elkaar beleven is goud waard.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden