Zo kom je erachter of je zonnebrandcrème nog goed is

Deel dit artikel:

De korte broeken, rokken en jurkjes mogen uit de kast, want het kwik loopt flink op. Hoera! Het is genieten geblazen met je zonnebril op je neus, een drankje in je hand en de zon op je bol. Maar wat tussen het genieten door niet vergeten mag worden, is het beschermen van je huid met zonnebrandcrème.

Vaak heb je nog wel een flacon of twee achterin de kast liggen van vorige zomer, maar kun je deze zonnebrandcrème nog wel veilig gebruiken? Je zou het misschien niet denken, maar er zit wel degelijk een houdbaarheidsdatum aan zonnebrandcrème. Gebruik je het spul ná deze datum, dan krijgt schadelijke uv-straling alsnog de kans je huid binnen te dringen. Dit heeft alles te maken met de moleculen die erin zitten. Die breken na een tijdje af, wat betekent dat het product z’n beschermende eigenschappen verliest.

Ongeveer één jaar

De fles zonnebrandcrème die je ergens achter uit de kast hebt getoverd, zou best nog houdbaar kunnen zijn – tenminste, als het een flacon is die je vorig jaar hebt aangeschaft. Volgens fabrikanten kun je het zonneproduct ongeveer een jaar bewaren. Uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat zonnebrandcrème ook na ruim een jaar je huid nog beschermt. De voorwaarde is dan wel dat je het product altijd goed afsluit en opbergt in een droge ruimte op kamertemperatuur. Wat in elk geval belangrijk is, is dat er geen zonlicht bij komt. “Het is geen goed idee om je zonnecrème op het dashboard van de auto te laten liggen, daar kan het tot 60 graden warm worden,” aldus dermatoloog Thomas Maselis tegenover Het Nieuwsblad. “Zonnecrème is vooral gevoelig voor temperatuurschommelingen en blootstelling aan licht.”

Dalende factor

Volgens Maselis werkt een zonnebrandcrème na een jaar nog wel, maar is de factor gedurende die twaalf maanden minder sterk geworden. “Als je vorig jaar een beschermingsproduct met factor 50 hebt gekocht, zal die inmiddels wel zijn gedaald naar 40 of 30,” legt hij uit.

Extra testje

Twijfel je toch of je zonnebrandcrème van vorig jaar nog goed is, dan kun je zelf nog een extra testje uitvoeren. Doe een beetje van het product op je hand en ruik eraan. Is de geur nog hetzelfde als toen je ‘m voor het eerst gebruikte en is ook de structuur niet veranderd? Dan is de kans groot dat je de crème gewoon nog kunt gebruiken. “Maar wil je honderd procent zeker zijn, neem dan de datum die vermeld staat op het flesje als richtlijn,” adviseert de dermatoloog. “Meestal prijkt er op de verpakking een cosmetisch potje waarop staat hoe lang het product goed blijft als je het eenmaal hebt geopend.” Staat er bijvoorbeeld 12M op, dan betekent dat dat het product twaalf maanden na opening houdbaar is. Twijfel je? Gooi het product dan voor alle zekerheid weg en koop nieuwe zonnebrand.

Insmeren

Hoe vaak moet je je insmeren als je eenmaal hebt achterhaald of je zonnebrandcrème nog goed is? “Als je bijvoorbeeld gewoon een terrasje gaat pakken, volstaat één keer in de vier uur,” zegt Maselis. “Ga je het water in, dan zal je elke twee uur moeten smeren.”

Bron | telegraaf.nl
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.