Margriet logo
Zo weet je of je recht hebt op zorgtoeslag. Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Zó weet je of je (weer) recht hebt op zorgtoeslag

Zorgtoeslag is er om je zorgverzekering betaalbaar te houden. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders niet weten dat ze (nog) recht hebben op zorgtoeslag sinds de inkomensgrens flink is verhoogd. Zonde, want zo loop je misschien wel honderden euro’s per jaar mis.

Een zorgverzekering is niet goedkoop en daarom is zorgtoeslag een welkome bijdrage van de overheid. Niet iedereen heeft er recht op: je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben en je mag niet te veel verdienen. Maar dat bedrag ligt inmiddels veel hoger en daardoor weten velen niet dat ze (inmiddels weer) zorgtoeslag kunnen aanvragen.

Onderzoek van de ANBO

Dat veel Nederlanders niet weten dat ze recht hebben op zorgtoeslag, blijkt uit een peiling van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). Ruim vijfduizend Nederlandse 65-plussers deden mee en 34 procent blijkt niets te weten over de flinke stijging van de inkomensgrens voor recht op zorgtoeslag. Dat vindt de ANBO zorgelijk. De bond pleit ervoor dat toeslagen automatisch uitbetaald worden aan degenen die er recht op hebben. “Als mensen zelf het initiatief moeten nemen, krijgt lang niet iedereen waar hij recht op heeft,” aldus ANBO-directeur Anneke Sipkens.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Elk jaar stijgt de zorgtoeslag, maar de Belastingdienst meldde eerder al dat de zorgtoeslag in januari 2023 extra omhoogging. Het leven is veel duurder geworden en daardoor wil de overheid meer steun bieden. In 2023 hebben meer Nederlanders recht op zorgtoeslag dan in voorgaande jaren. De inkomensgrens is voor alleenstaanden verhoogd naar maximaal € 38.520 per jaar. Dat is veel meer dan vorig jaar: toen mocht je nog maximaal € 31.998 per jaar verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Als je een toeslagpartner hebt, ligt de inkomensgrens in 2023 op € 48.224. In 2022 mocht je samen € 40.994 per jaar verdienen. Duizenden euro’s minder dus. Als je geen zorgtoeslag aanvraagt terwijl je er wel recht op hebt, loop je al gauw ruim 900 euro per jaar mis.

“Juist in deze tijd van prijsstijgingen en een hoge inflatie vindt de bond het van groot belang dat ouderen geen geld laten liggen,” zegt Sipkens. Wil je graag weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Dan kun je dat hier checken.

Saskia WinkensGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden