nieuwe behandelingen medicijnen corona Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Positief nieuws

WHO keurt deze twee nieuwe medicijnen tegen corona goed

Goed nieuws in de strijd tegen corona. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag twee nieuwe behandelingen tegen corona goedgekeurd.

Beide behandelingen moeten de overlevingskans van mensen met covid-19 vergroten én de druk op de zorg verminderen. Dit schrijven experts in het medische vakblad British Medical Journal.

Minder lange beademing nodig

De eerste behandeling is voor ernstig zieke coronapatiënten bedoeld. Het bestaat uit een combinatie van corticosteroïden en het medicijn baricitinib. Corticosteroïden raadde de WHO eerder al aan en zorgen voor een betere opslag van energie, mineralen en zouten in het lichaam. Ook remmen ze ontstekingen. Baricitinib is een afweeronderdrukker dat wordt voorgeschreven bij reuma. Ook dit middel remt ontstekingen en afweerreacties. De combinatie verbetert de overlevingskans van ernstig zieke coronapatiënten. Daarbij hoeven zij dankzij de middeltjes minder lang aan de beademing, wat de druk op ic’s verlicht.

Ziekenhuisopname voorkomen

Ook voor ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen is er een nieuwe coronabehandeling. Behoor jij tot die groep, dan loop je een hoog risico om door corona in het ziekenhuis te belanden. Volgens de WHO heb jij baat bij het medicijn sotrovimab, dat het Europees Geneesmiddelenbureau in december ook al goedkeurde. Uit onderzoek blijkt dat sotrovimab de kans op ziekenhuisopnames én overlijden bij deze groep patiënten verkleint. Sotrovimab is een antilichaam dat zich hecht aan het spike-eiwit van het coronavirus. Daardoor is de kans dat het virus je lichaamcellen binnendringt kleiner. Zo verkleint het medicijn de kans dat je ernstig ziek wordt.

De behandelingen, die via een injectie of infuus worden toegediend, zijn dus goedgekeurd door de WHO. Of ze ook net zo effectief zijn bij de omikronvariant is nog onzeker. Wat dat betreft komt er dus nog een spannende periode vol onderzoek aan.

Bron | British Medical Journal, WHO, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Farmacotherapeutisch Kompas
Beeld | Getty

RedactieGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden