Margriet logo
Er zijn vijf breintypes. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Welk hersentype heb jij en wat zegt het over je persoonlijkheid?

Niet ieders brein werkt hetzelfde: er bestaan dan ook verschillende hersentypes, die allen op een andere manier functioneren. Welk breintype jij bent, zegt iets over je persoonlijkheid.

Amerikaanse onderzoekers hebben vijf verschillende hersentypes gedefinieerd.

Dit zijn de 5 verschillende hersentypes

Amerikaanse onderzoekers kwamen erachter dat de manier waarop je hersenen werken, iets over je persoonlijkheid zegt. Na ruim 150.000 hersenscans werd de conclusie getrokken: niet alle breinen werken hetzelfde. Daarbij hebben de onderzoekers vijf hersentypes bepaald, die van grote invloed zijn op je dagelijkse leven. De types laten niet alleen zien wie je bent, maar ook hoe je je gedraagt en hoe je bijvoorbeeld met andere mensen omgaat. Bedrock zette de typen op een rij.

Lees ook: Zo herken je op tijd de symptomen van een hersenschudding

Het evenwichtige brein

Het meest voorkomende type is het evenwichtige brein. De naam zegt eigenlijk al genoeg: mensen met dit hersentype zijn stabiel op sociaal gebied, maar ook op emotioneel gebied. Ze kunnen goed omgaan met voor- en tegenslagen in het leven en zijn over het algemeen gelukkig. Iemand met een evenwichtig brein zul je niet snel te laat zien komen of een afspraak zien vergeten.

Het spontane brein

Ook bij het spontane brein zegt de naam alles dat je erover moet weten: wie dit breintype heeft pakt dingen graag spontaan aan, en denkt niet te veel na over (moeilijke) keuzes. Dit type mens is enorm avontuurlijk te noemen en brengt op veel plekken het leven in de brouwerij, maar is door zijn/haar spontane keuzes ook ietwat rommelig en chaotisch. Herken je jezelf in dit type? Dan is het zaak om jouw breintype om te zetten in iets moois, maar te waken voor de risico’s van het spontane leven (denk aan vreemdgaan, te laat komen of belangrijke dingen vergeten).

Lees ook: Déze invloed heeft je menstruatie op je hersenen

Het gevoelige brein

Wie veel empathie voor anderen voelt, zou wel eens tot het gevoelige breintype kunnen behoren. Die empathie kan hen echter ook te veel worden: door altijd maar met anderen mee te leven kunnen verdriet en negatieve gevoelens de boventoon van hun dag voeren. Mensen met een gevoelig brein floreren in stilte -dat is wanneer ze zich het meest op hun gemak voelen en hun brein optimaal voor ze werkt.

Het voorzichtige brein

Types die een voorzichtig brein hebben staan lijnrecht tegenover mensen met een spontaan brein. Waar spontane hersentypes geen drie keer nadenken over een belangrijke keuze, kunnen voorzichtige types dagen, weken of zelfs maandenlang tobben over een keuze. Hoewel dit een verstandige eigenschap kan zijn, kan het ook tot onnodig angst leiden. Mensen met een voorzichtig brein denken vaak zo veel na dat het voor stress en spanning in het lichaam kan zorgen.

Het hardnekkige brein

Ga jij door totdat je je zin krijgt? In positieve situaties, maar soms ook als dat niet helemaal handig is? Dan heb je waarschijnlijk een hardnekkig brein. Dit brein krijgt veel voor elkaar op de werkvloer en is een aanpakker in het dagelijkse leven, maar kan ook als koppig te boek staan bij familie en vrienden. Dat laatste kan voor een hoog aantal ruzies zorgen. Bovendien onthoudt een persoon met een hardnekkig brein veel, waardoor dingen uit het verleden altijd blijven knagen.

Bron: Bedrock.

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden