ANP KIPPA OLAF KRAAK Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Weduwe Jan Rot schrijft emotionele column over euthanasie

Precies een maand geleden nam Nederland afscheid van zanger en componist Jan Rot, die overleed aan de gevolgen van darmkanker. Zijn vrouw, Daan Rot-de Launay, schrijft in het AD nu een column over zijn keuze voor euthanasie.

“Niet vasthouden tegen beter weten in, maar loslaten in liefde.”

Loslaten in liefde

Naast zingen en componeren had de recent overleden Jan Rot nog een grote passie: schrijven. Dat uitte hij onder andere in een geliefde column in de AD-bijlage Mezza. Na zijn overlijden verschenen er nog twee edities van de zanger, die hij vlak voor zijn dood schreef. Zijn column houdt echter niet op te bestaan, want Daan Rot-de Launay, de vrouw van Jan en moeder van hun vier kinderen, zet het schrijven voort. In de meest recente editie wijdt Daan uit over de emotionele keuze van Jan om euthanasie te ondergaan. “Hij wilde niet nog zwakker worden, dus moesten wij proberen net zo dankbaar en dapper te zijn als Jan,” schrijft zij. “Niet vasthouden tegen beter weten in, maar loslaten in liefde.”

Weduwe Jan Rot over euthanasie

Het moment dat de euthanasie daar was, beschrijft weduwe Daan op emotionele wijze. “Een rij aan spuiten ligt klaar op het tafeltje naast het bed. We krijgen nog eens uitgelegd wat er gaat gebeuren. Jan geeft voor de laatste keer aan dat hij dit echt wil en bedankt de huisarts. We knikken en huilen, alles is gezegd. Jan keert meer en meer in zichzelf. Hij blijft herhalen ‘Ik heb het goed gedaan, ik ga naar huis, ik ga naar vader en moeder.’ Als het slaapmiddel zijn arm in loopt, is er die laatste zucht. ‘Daar gaat hij,’ bevestigt de huisarts mijn bange vermoeden.” Daan zit op dat moment samen met hun oudste zoon Elvis op het bed van Jan. Samen nemen ze afscheid van hun geliefde vader en man.

Dat Daan de columns van haar man overneemt, was Jan zijn eigen idee. Hoeveel stukken er nog uit haar hand verschijnen, is niet bekend.

Bron | Linda

RedactieANP / ANP
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden