Waarom je vandaag zo veel statische schokjes krijgt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je vandaag zo veel statische schokjes krijgt

Van statisch haar tot kledingstukken die aan je lijf blijven vastplakken: veel mensen ervaren al een aantal dagen regelmatig een statische schok. Waar komt dit opeens vandaan?

Een meteoroloog legt het uit.

Hieróm heb je nu vaker statisch haar

Het kan een korte schrikreactie zijn of langdurige irritatie opleveren omdat kledingstukken maar aan je lichaam blijven plakken: statisch zijn kan als knap vervelend ervaren worden. En dat lijkt de afgelopen dagen regelmatig voor te komen. Hoe dat kan? RTL Nieuws vroeg het aan meteoroloog William Huizinga.

Huizinga legt uit dat het alles met het weer te maken heeft, en dat statisch zijn vaker voorkomt in deze periode van het jaar. Het komt dan vooral door de droge lucht waar we op dit moment mee te maken hebben, zegt hij. “De lucht komt de afgelopen tijd uit het oosten, dat noemen wij continentale lucht. Lucht dat dus van het land af komt. Die lucht is, logischerwijs, veel droger dan lucht die vanuit zee komt. We hebben vandaag te maken met een luchtvochtigheid van zo’n 40 procent.” Die droogte zorgt ervoor dat statische ladingen in de lucht blijven hangen en niet naar de grond geleiden, zoals het geval is bij vochtige lucht.

Gebrek aan neerslag

Naast de droge lucht heeft ook een gebrek aan neerslag te maken met de hoeveelheid statische ladingen, aldus de meteoroloog. Nederland heeft al meer dan een week zonnig weer zonder regen, en hoewel dat voor veel mensen genieten geblazen is, wordt de lucht er niet bepaald vochtiger door. Met nog meer statische ladingen als gevolg, dus.

Zo ga je statische ladingen tegen

Gelukkig zijn er genoeg tips om die statische ladingen tegen te gaan of te verminderen. Draag kleding van natuurlijke stoffen om plakkende kledingstukken tegen te gaan, en sprenkel wat water op je lokken om van dat statische haar af te komen. Ook je huid heeft baat bij een hogere vochtigheid: dit bereik je door hydraterende crèmes te smeren en minder heet te douchen. Over het algemeen geldt dus: zorg ervoor dat dingen zo vochtig mogelijk zijn. In je huis kun je dat bereiken met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger. Dág statische schokjes!

Bron | RTL Nieuws

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden