Margriet logo
Vloerverwarming: wat kost het en dit levert het op Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vloerverwarming: dit kost het en zoveel bespaar je ermee

De temperaturen dalen langzaam maar zeker en in deze tijd waar de energieprijzen de pan uit rijzen, ben je waarschijnlijk op zoek naar energiebesparende tips. Het aanleggen van vloerverwarming kan je daarbij een handje helpen om te besparen op de energiekosten.

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming met hun eigen voors- en tegens.

1. Vloerverwarming nat systeem

Vloerverwarming aanleggen door middel van een nat systeem is een van de meest gebruikte methodes en zorgt ook meteen voor de beste warmtegeleiding. Bij deze methode wordt de vloerverwarming geplaatst in de chape. Dit is een zandcement en wordt gebruikt als ondervloer. Voor het plaatsen van vloerverwarming in de chape zelf betaal je gemiddeld 30 tot 50 euro per m² (excl. btw). Deze prijs is afhankelijk van de wijze waarop de leidingen bevestigd worden. Dat kan zijn op metalen netten, op noppenplaten of vastgeniet op het isolatiemateriaal.

2. Vloerverwarming droog systeem

Bij een droog systeem komt de vloerverwarming niet in contact met de chape, maar worden de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten verwerkt. Dit systeem kost gemiddeld 35 tot 65 euro per m² (excl. btw). Deze soort is vooral geschikt bij renovaties of in ruimtes met een beperkte opbouwhoogte.

3. Vloerverwarming infrezen

Vloerverwarming door middel van frezen wordt vooral gebruikt bij kleine renovatiewerken. Met frezen wordt het aanbrengen van sleuven in een dekvloer door middel van een freesmachine bedoeld, waarbij de sleuven later voorzien worden van vloerverwarmingsbuis. Dit kost gemiddeld 30 tot 45 euro per m² (excl. btw), uitgaande van een ruimte van 40 m². Dit is inclusief het egaliseren van de vloer.

4. Elektrische vloerverwarming

Een elektrische vloerverwarming wordt voornamelijk ingezet als bijverwarming. Denk bijvoorbeeld aan badkamers of andere ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Elektrische systemen zijn vooral aantrekkelijk omdat het installeren niet al te duur is. Daarnaast heb je ook geen dure voorzieningen nodig zoals een cv-ketel met bijhorende leidingen. Er zijn elektrische mattensystemen te koop die eenvoudig in- of op de vloer kunnen worden geplaatst. Een dergelijk systeem kost inclusief thermostaat gemiddeld 60 tot 70 euro per m² (excl. btw en plaatsing).

Energieverbruik met vloerverwarming

Nu duidelijk is welke soorten er zijn en wat de kosten daarvan zijn, kunnen we bepalen in hoeverre je er nou echt mee bespaart. Goed nieuws: want met vloerverwarming verbruik je ongeveer 20 procent minder energie dan bij traditionele radiatoren.

Hoe dit komt? Het water dat door de buizen stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 35°C, terwijl dit bij traditionele radiatoren 65°C is. De warmtepomp of condensatieketel hoeft dus minder warmte op te wekken en verbruikt zo dus ook minder energie. Als extra voordeel kun je de thermostaat ook gemiddeld 2°C lager zetten dan bij radiatoren voor dezelfde gevoelstemperatuur, wat ook een aanzienlijke besparing betekent.

Bron | Verwarmingsinfo.nl

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden