null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Van beveilgingscamera's tot foto's zoeken op je filmrol

Dit zijn de laatste nieuwtjes en leuke weetjes op onlinegebied.

Veilig thuis

In november zijn jaarlijks de Nationale Inbraak Preventieweken, waarin extra aandacht wordt gevraagd voor de beveiliging van je woning. Wil je weten of jouw woning inbraakproof is? Op veiligwonenscan.nl kun je een gratis scan doen. Lees ook op margriet.nl/inbreker de tips van ex-inbreker Barry. Hij vertelt onder andere wat je moet doen als er een dief in je huis is.

null Beeld
null Beeld

Tip

Plakken speciaal

Wil je op de computer een tekst kopiëren en plakken zonder dat de tekengrootte, kleur en het lettertype meegaan? Klik op je rechter­muisknop en kies voor de plakoptie ‘alleen tekst behouden’ Of gebruik de toetsen-combinatie ctrl (cmd bij Apple)-shift-V.

null Beeld

Van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

1. Een beveiligingscamera of videodeurbel ophangen, mag dat zomaar?

“Ja, zolang je je aan de privacyregels houdt. Film alleen wat jou toebehoort, maak zo min mogelijk inbreuk op de privacy van anderen en toon duidelijk dat er een camera hangt. Zorg daarnaast dat opgeslagen beelden – meestal in de Cloud - goed zijn beveiligd, zodat anderen er niet mee aan de haal kunnen.”

2. Wat kun je met de beelden?

“Wordt er ingebroken, dan kun je de beelden bij aangifte overdragen aan de politie. Je mag de beelden niet aan derden verstrekken. De beelden op internet zetten, mag ook niet; dat is privacyschending en strafbaar.”

3. Stel, je buren filmen jou...

“Mijn advies: ga eerst met die buren – of desnoods met de wijkagent - het gesprek aan. Lost dat niets op, dan kun je een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij zullen dit dan verder onderzoeken.”

null Beeld

Waar stond die ene foto ook alweer...?

In de filmrol op je iPhone kun je gemakkelijk foto’s terugvinden door te zoeken op personen, locaties of wanneer je bijvoorbeeld foto’s van je huisdier of nieuwe fiets wilt laten zien te zoeken op het woord ‘kat’ of ‘fiets’. Dat werkt veel sneller dan je hele filmrol afspeuren.

null Beeld

Kletsen met Tanja

In onze podcastserie Kaarten op tafel bij Margriet gaat Tanja Jess elke afle­vering met twee bekende vrouwen in gesprek over een thema. Zo vertelden Angela Groothuizen en Jetty Mathurin al over hun datingverhalen en gingen Lucretia van der Vloot en Joan Nederlof het gesprek aan over mantelzorg. Op 29 november staat er een nieuwe aflevering op margriet.nl/kaartenoptafel
Luister hier ook de eerste vier afleveringen terug.

Tara BeckGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden