Dit is een brainfreeze en zó kun je ‘m voorkomen

Deel dit artikel:

Of je nu van de zomer geniet in Nederland of op een zonnige vakantiebestemming bent: een ijsje of verfrissend drankje (met héél veel ijsklontjes) ter verkoeling is natuurlijk hartstikke lekker bij hoge temperaturen. Maar pas op dat je niet te gulzig bent…

Een grote hap van je ijsje of megaslok van je ijskoude smoothie of cola. Het lijkt een goed idee en heerlijk verkoelend. Alleen kan zo’n koude hap of slok zomaar naar je hoofd stijgen, waardoor je een zogenaamde brainfreeze te pakken hebt. Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is het precies en hoe kun je een brainfreeze voorkomen? Margriet legt uit.

Wat is een brainfreeze?

Allereerst, om je gerust te stellen: hoewel de naam het wel doet vermoeden, bevriezen je hersenen niet als je een brainfreeze hebt. Wel krijg je een acute, stekende hoofdpijn die (gelukkig) bij de meeste mensen ook snel weer verdwijnt. Bij sommigen houdt het bonzende gevoel even aan, maar heel lang duurt het eigenlijk nooit.

Heb je het weleens gehad? Je bent (lang) niet de enige. Het is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die zelfs een officiële benaming heeft: HICS, wat staat voor ‘hoofdpijn toegeschreven aan het inslikken of inhaleren van een koude stimulus’. Het is een erkende ziekte of aandoening die veelvuldig voorkomt, al is het wel een van de kortst durende. Dat is dan ook de reden dat-ie niet veel status heeft in de medische wereld en er niet veel onderzoek naar is gedaan. Wat wel duidelijk is, is dat niet iedereen hetzelfde reageert op koud voedsel; vooral mensen die lijden aan migraine zouden snel te maken kunnen krijgen met een brainfreeze.

Dit gebeurt er

Hoe het kan dat je hoofdpijn krijgt wanneer je iets kouds eet of drinkt? Dat heeft alles te maken met je gehemelte dat plotsklaps een stuk kouder wordt. De zenuwen die daardoorheen lopen en de kou opmerken, zorgt voor vernauwing van de bloedvaten naar de hersenen; dit regelt je lichaam op deze manier zodat het brein niet gevaarlijk veel afkoelt. Zodra je lichaam doorheeft dat het om een niet-bedreigende kou gaat, gaat je bloed weer sneller stromen. “Het doel hiervan is om de temperatuur weer omhoog te brengen,” legt breinexpert Daphne Feller uit aan Women’s Health. “De druk die je dan voelt, komt van die uitgezette aderen in de voorkant van je hoofd.”

En zo kun je een brainfreeze voorkomen

Heb je eenmaal een brainfreeze te pakken, dan is het een kwestie van even doorbijten. Maar je kunt natuurlijk ook proberen de kans erop te verkleinen. Dit doe je door je gehemelte een beetje op te warmen met je tong vóórdat je een hap ijs neemt of een slok van je koude drankje. Ook kun je vooraf warm water drinken. En nog een tip: bedek je mond en neus met je handen en adem snel in om warme lucht naar je gehemelte toe te laten stromen. Let er bovendien op dat je niet te snel eet of drinkt. Zo geniet je ook een stuk langer van wat je eet of drinkt. Win-win!

 

Bron | The British Medical Journalwomenshealthmag.nl, nrc.nl
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.