Minder treinen in de zomer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Actueel

Treinreizigers opgepast: mogelijk minder treinen in en na de zomermaanden door personeelstekort

Niets zo lekker als een spontaan dagje met de trein weggaan op een mooie zomerdag. Misschien ga je wel met je kleinkinderen naar het strand, of neem je een vriendin mee voor een wandeling in het verkoelende bos. De trein brengt je overal naartoe. Maar deze zomer worden de dagjes uit misschien wat minder spontaan. Er moet namelijk rekening gehouden worden met minder treinen door personeelstekort bij de NS.

En niet alleen rijden er minder treinen in de zomermaanden. Ook na de zomervakantie houdt dit probleem aan.

Minder treinen zomermaanden

Ondanks dat er in de zomer misschien minder woon-werkverkeer is, wordt de trein zeker nog wel gebruikt. Het is namelijk het perfecte vervoermiddel om Nederland mee te ontdekken. Gisteren kwam al naar buiten dat door de problemen met het NS-personeel de dienstregeling in gevaar zou komen. Al vanaf halverwege juni rijden er op bepaalde trajecten minder treinen. Maar daar blijft het niet bij. Sommige treinen worden ook ingekort zodat er maar één hoofdconducteur nodig is, in plaats van twee. De kans op een fijne zitplek wordt daarmee ook steeds kleiner tijdens de spitsuren.

Lang voelbaar

Maar niet alleen de vakantiegangers krijgen te maken met treinuitval. De mogelijkheid dat de problemen bij de NS na de zomer aanhouden is groot. Pas richting het najaar kan de spoorwegmaatschappij meer inzicht krijgen in de vacatures en de verzuimcijfers. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen laat weten dit “geen aantrekkelijk perspectief voor de reiziger, noch voor het personeel van de NS” te vinden. Toch benadrukt ze dat ook andere sectoren last hebben van een krappe arbeidsmarkt. Ondanks dat de NS haar best doet om de problemen zoveel mogelijk te beperken voor de reizigers, blijft de krapte ‘lang voelbaar.’

Bron | RTL Nieuws

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden