Ivan Wolffers en Marion Bloem Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Schrijver Ivan Wolffers op 74-jarige leeftijd overleden

Vrijdag is Ivan Wolffers, schrijver, hoogleraar en gezondheidsactivist, op 74-jarige leeftijd overleden. Hij is, omringd door zijn geliefden, weggegleden uit het leven dat hij tot zijn laatste snik en laatste lach omarmd heeft, meldt zijn uitgeverij De Arbeiderspers. Hij had al bijna twintig jaar prostaatkanker.

Via sociale media lieten Wolffers en zijn vrouw, schrijfster Marion Bloem, de laatste dagen al weten dat zijn overlijden niet lang op zich zou laten wachten.

“De dagen samen zijn zo onbeschrijfelijk mooi dat ik hoop dat het eeuwig zo voort zal gaan, maar de nachten wrijven ons onder de neus dat het einde onvermijdelijk nabij is,” schreef Marion op twitter. Wolffers schreef in de jaren 70 als een van de eersten kritisch en toegankelijk over artsen en de farmaceutische industrie. Hij moedigde zijn lezers aan zelf over hun gezondheid en hun kwalen na te denken.

Prostaatkanker

Op 24 december 2002 werd bij Wolffers uitgezaaide prostaatkanker vastgesteld. Hij kreeg te horen dat hij nog tweeënhalf jaar te leven had. “Daar stel je je op in. Gelukkig heeft Ivan het tegendeel bewezen,” vertelt Marion in een interview met Margriet. Hij ging zo gezond mogelijk leven, at veel groenten, stopte met het eten van vlees, maakte elke dag een lange wandeling, pakte nooit de lift en ging vroeg naar bed. Omdat hij het lastig vond om over zijn ziekte te praten, besloot hij erover te schrijven. Hij begon een blog waarin hij omschreef hoe het met hem ging en hoe hij tegen de ziekte streed. Het schrijven leidde tot boeken als Het Dikke Afvalboek, Het gezonde lifestyleboek en Gezond, waarin hij alles vertelde wat hij wist over gezondheid.

Steun en toeverlaat

Marion en Ivan waren ruim 50 jaar samen en zij was maanden zijn fulltime mantelzorger. “We blijven elkaar verwonderen. Ik heb echt een topman. Of Ivan nu kaal en wimperloos is, stralend of vermoeid, vitaal, met of zonder baard; als ik naar hem kijk, zie ik een knappe, slimme bikkel. Mijn held.” Ze was altijd enorm onder de indruk van zijn continue positieve levensinstelling. “De afgelopen twintig jaar hebben we samen veel moeten afzien, ook door bijwerkingen van zijn medicatie. Door toekomstvisies die we steeds hebben moeten bijstellen. Het is een leerschool van jewelste geweest: het leren omgaan met teleurstellingen van behandelingen, de angsten, telkens weer wennen aan nieuwe bijwerkingen. Ivan is al die jaren heel erg open gebleven en op de juiste momenten ongelooflijk zen.”

Bron | NOS

Sanne van der LindenANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden